Домакините знаят колко уморително може да бъде планирането и приготвянето на три или повече хранения всеки ден.
Понякога ни се струва, че вече наистина не знаем какво да сготвим или омесим и тогава се появява рецепта, която ни радва и връща желанието ни за нови кулинарни вкусотии.
Една такава рецепта е пред вас и със сигурност ще ви хареса, като се има предвид, че е лесна за приготвяне, бърза за печене и най-важното от нея не се пълнее.
Тези лесни хлебчета са перфектни самостоятелно, със сирене и кисело мляко или подсладени със сметана или конфитюр. Ето необходимите съставки:
Лесни хлебчета с кисело мляко
Продукти:
- 500 гр. брашно
- 1 яйце
- 250 мл. топла вода
- 5 гр. суха мая
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка захар
За намазване:
- 1 яйчен жълтък
- 100 мл кисело мляко
- малко сол
- 1 супена лъжица масло
- парче кашкавал
Приготвяне:
Брашното, яйцето, водата, маята, солта и захарта се смесват и се замесва меко тесто. Оставете го покрито за около половин час на топло, за да втаса хубаво и да удвои обема си.
След това набрашнете работната повърхност и разделете тестото на еднакви топки. Оформете всяка от тях на хлебче, след което ги поставете върху тава, застлана с хартия за печене.
Смесете жълтъците, киселото мляко, олиото и солта. Намажете кифличките със сместа. Отгоре се настъргва кашкавал и се оставят да починат около 10 минути. Загрейте фурната на 220 С.
Пекат се 5 минути на 220 градуса, след което още 4 минути на 180 градуса. Сервирайте хлебчетата горещи, със сметана, кисело мляко, салата или каквото ви харесва.