Най-важното за празничното меню е храната да е в изобилие - за да бъде успешна следващата година. Ястията трябва да са 7, 9 или 11 - нечетен брой. Друго важно условие е, всичко да бъде постно - месните ястия остават за Коледа .
Други български традиционни ястия за трапезата за Бъдни Вечер са сарми,бобена салата, печен боб или яхния, пълнени чушки, орехови разядки,туршии, жито, ошав, тиквеник.
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
паричка и върбова клонка
Как да я приготвите:
Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода се замества меко тесто. Овалва се в брашно и почива 10 минути. В тестото се поставят паричката и върбовата клонка, завити във фолио. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, като се оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се прави кръст отгоре върху питката. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.
* На когото се падне паричката, той ще носи парите и ще се грижи за семейството, а клонката е за здраве и берекет.
500 г боб
около 12 бр. сухи чушки
2 глави лук
1 стрък праз
олио
джоджен
чубрица
дафинов лист
сол
червен пипер
Как да ги приготвим
Бобът се накисва една нощ предварително. Сварява се и се отцежда от водата и се намачква. Лука и праза се нарязват на ситно и се задушават с олио. Добавя се намачкания боб, подправките (джоджен, чубрица, дафинов лист, сол и черен пипер). В тенджера се загрява вода и в нея се попарват чушките за 2-3 минути. Изваждат се и се отцеждат. Пълнят се с бобената смес, но без дафиновия лист. Чушките се подреждат в тавичка, заливат се с водата от боба и се пекат в умерено загрята фурна.
1 бр. кисела зелка
2 глави лук
1/2 ч.ч. (100 мл) олио
200 г ориз
сол
черен пипер
чубрица
ПРИГОТВЯНЕ
Разрязват се листата на зелката, като се отсранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязания лук с олиото, прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре, нареждат се плътно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата или с фолио. Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е много кисел, се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.
Продукти:
300-400 г зрял фасул
1-2 глави кромид лук
5-6 бр. печени чушки
2 бр. домати
сол
магданоз
копър
джоджен
ПРИГОТВЯНЕ
Фасулът се измива и накисва във вода за 10-12 часа. Излива се водата, в която е киснал фасула и се изплаква. Залива се с вода и се слага да ври. Като се посвари фасула се посолява, прибавят се след малко нарязаните лук, чушки и домати и се оставя да ври до пълното сваряване на фасула. Преди свалянето от огъня се слагат подправките.
Продукти
500 г сушени плодове (сливи, ябълки, кайсии, череши)
[Добави в списъка за пазаруване] 100 г мед или 100 г захар
ПРИГОТВЯНЕ
Сушените плодове се измиват добре и се накисват в студена вода за около 12 часа, след което плодовете се изваждат, а течността, в която са киснали, се прецежда през гъсто сито и с нея отново се заливат плодовете и се варят до омекването им, като тогава към ошава се прибавят медът или захарта. Компотът се оставя в тенджерата, докато изстине, след което се слага в дълбок стъклен или порцеланов съд.
800 г брашно
1 ч.л. сол
За плънката:
1 кг тиква
300 г захар
1 ч.ч. орехови ядки
150 мл олио
канела
Тиквата се настъргва на едро ренде и се разбърква със захарта, счуканите орехи и канелата. От брашното, солта и 400 мл хладка вода се омесва средно меко тесто. Оставя се 30 минути да почива на хладно и след това се разделя на топчета, колкото голямо яйце. Всяко топче се разточва на тънка кора. Кората се намазва добре с олио и се наръсва с плънката. Навива се на руло. Рулата и се нареждат в тавата във вид на охлюв. Пече се до зачервяване.
1 ч.ч. (200 г) орехови ядки
скилидките от 2 чесън
сол
ПРИГОТВЯНЕ
Ореховите ядки се счукват заедно с почистения и обелен чесън и сол, заливат се с гореща вода (да се получи средно гъста каша) и се разбиват до побеляване. Сместа се изсипва в купичка и се поднася с топла пита.
500 г фини кори за баница
3/4 ч.ч. олио
100 г захар
1 ч.ч. орехови ядки
500 г ябълки
3 с.л. галета
1 ч.л. канела
ПРИГОТВЯНЕ
Всяка кора се напръсква с олио, сгъва се на две и отново се маже с олио. Върху нея се слага част от плънката, приготвена от обелените и настъргани ябълки, галетата, счуканите орехи, захарта и канелата. Плънката се поставя на 3 см от краищата на кората, които се завиват навътре. След това кората се навива на хлабаво руло. Оформените 6 рула се нареждат в намазана с олио тавичка. Пекат се в умерена фурна до зачервяване. Поднасят се, поръсени с пудра захар.
1 ч.ч. сварен боб
2-3 бр. кисели краставички
1/2 бр. кисела зелка
2-3 бр. картофи
3-4 с.л. олио
2-3 с.л. оцет
1-2 глави лук
ПРИГОТВЯНЕ
Бобът се намачква с вилица, а сварените картофи, краставичките и зелката се нарязват на ситно, лукът се нарязва на филийки. Всичко се разбърква много добре и се овкусява.