Домашно приготвените тестени изделия са за предпочитане пред купешките, макар че и с тяхното количество трябва да се внимава. За да сте сигурни, че в хляба, баницата или сладкишите, които консумирате, няма вредни набухватели, замесете тестото сами с мая.
1. пресейте брашното и го оставете да престои;
2. месете в добре затоплено помещение;
3. разтворете маята в хладка вода или прясно мляко, докато стане на едри шупли. След това разбъркайте и отново я оставете да бухне;
4. направете "кладенче" в пресятото брашно и изсипете разредената мая в него;
5. оставете рядкото тесто да втаса на топло, след което го замесете с още брашно до необходимата твърдост;
6. тестото, замесено с мая ще втаса по-бързо, ако на няколко места го набодете с макаронени тръбички;
7. не месете продължително време масленото тесто, защото качествата му се влошават;
8. за каквото и да е предназначено тестото го месете, докато стане на мехурчета;
9. затоплете предварително тавата или формата за печене, намаслете я и я поръсете с брашно. Ако тестото е маслено, само я поръсете с брашно, без да слагате излишна мазнина;