9 храни, които ще накарат метаболизмът ви да работи на свръх обороти и да не позволява на нищо да се лепва по вас

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
9 храни, които ще накарат метаболизмът ви да работи на свръх обороти и да не позволява на нищо да се лепва по вас
40528
Снимков материал: pixabay.com
9 храни, които ще накарат метаболизмът ви да работи на свръх обороти и да не позволява на нищо да се лепва по вас

Метаболизъм (обмяната на веществата) е общо понятия за функциите на тялото, които превръщат храната в енергия. Той е от извънредно значение не само за теглото ни, но също и за хормоналния баланс, възстановяването на клетките, дишането и кръвообращението.

Полът, възрастта, височината, теглото и ежедневните хранителни навици са сред основните фактори, които влияят върху метаболизма.

Ако обмяната на вещества се случва бързо, се чувстваме по- енергични и бихме могли по- лесно да сваляме излишните килограми.

 

Бавният метаболизъм, от друга страна, има много отрицателни страни, като: суха кожа, висок холестерол, умора, подути крайници, напълняване, депресия, нарушен сърдечен ритъм и обилен цикъл при жените.

За да работи метаболизмът ни на пълни обороти, необходимо е да му даден един естествен тласък.

1.

Лимони
Не само пречистват черния дроб и храносмилателната система, но и увеличават метаболизма. Това се дължи на големите количества витамин С и ензимите, които ефикасно изчистват токсините. Достатъчно е да пием чаша вода с изцеден сок от половин лимон, още щом се събудим. Можем да добавяме лимонов сок към салатите, супата, месото.

2. Зелен чай
Притежава мощни съставки, които увеличават метаболизма. Съдържа антиоксиданти и полифеноли, които подпомагат обмяната на веществата. Зеленият чай има термогенна функция, която помага за топенето на мазнините. Съдържа катехини и кофеин, които ускоряват метаболитната функция. Дневно могат да се пият до 3 чаши.

3. Червен пипер
Капсаицинът е активната съставка, която може да ускори метаболизма. Има свойството да увеличава телесната температура, което води до по- лесно топене на мазнините. Подобрява функцията на протеините вътре в мастните клетки, което предизвиква разрушаването им. Червеният пипер помага за отслабването по 3 направления: намалява апетита, увеличава разграждането на мастните клетки и увеличава нивата на енергията.

4. Грейпфрут
Богат е на витамин С, който е твърде важен за регулирането на метаболизма и изгарянето на мазнините. Съдържа и флавоноиди, които подобряват обмяната на веществата. Освен това, понижават инсулина и подобряват нивата на кръвната захар.

[dieta-plodove-1]

5. Ябълки
Изключително полезни за здравето, а също и за обмяната на веществата. Нискокалорични са и съдържат много фибри. Помагат ни да утолим внезапния глад и засищат много добре и за дълго. За отслабване, се препоръчват най- вече зелените ябълки. Хитра тактика за отслабване е да се изяжда по 1 ябълка преди хранене. Така няма да сме много гладни и ще ядем по- малко.

6. Джинджифил
Също притежава свойството да предизвиква термогенен ефект, т.е., увеличава телесната температура и обмяната на веществата. Освен това засища много добре и ще ни предпазва от прекаляване с храната. Джинджифилът помага и за контрола на телесната маса.

7. Черно кафе
Заради високото съдържание на кофеин, стимулира нервната система и по този начин ускорява метаболизма. Помага за освобождаването на допамин и норепинефрин, които помагат на тялото да топи излишните мазнини.
Ако кафето се пие след хранене, ускорява метаболизма и разгражда мастните клетки.
Важното е да не прекаляваме с кафето. Максимум по 2-3 чаши на ден.

8. Канела
Богата е на фитохимикали и антиоксиданти. Идеална е за отслабване. Стабилизира кръвната захар и увеличава чувствителността към инсулина. Понижава също холестерола и триглицеридите.
Канелата е ефикасна при проблеми, свързани с метаболитния синдром. За да подобрим метаболизма, се препоръчва по лъжичка или половин лъжичка всеки ден, в продължение на 20 дни.

9. Бадеми
Богати са на омега- 3 мазнини, които са доста полезни за метаболизма. Помагат за производството на хормона лептин, които повишава усещането за ситост. Бадемите понижават холестерола.
Важното е да не прекаляваме с ядките. Достатъчно е по една шепа на ден.

Бонус зеленчук!

 Броколи
Съдържа много витамини и минерали, особено витамин С и калций, които са особено важни за метаболизма. Съдържа фитохимикали, които разграждат мазнините.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft