Авокадото днес се счита за една от най-добрите природни твърди храни, с които да се захранват за пръв път бебета. То съдържа високи нива фибри, витамини, желязо, калий и други минерали от основно значение за здравословния растеж на бебето и за щастие изглежда, че бебетата харесват вкуса и текстурата на намачкания плод.
Авокадото не се нуждае от топлинна обработка, просто го обелвате, намачквате или пюрирате и сервирате „натюр” или с други житни храни и/или плод. При първото поднасяне на бебето можете да добавите малко адаптирано мляко или кърма. Ето 9 начина за това.
Обелете, изрежете сърцевината и нарежете на кубчета ябълка или круша. Оставете плода да покъкри докато омекне в малък дълбок съд с малко вода. Пюрирайте или намачкайте с вилица, докато стане гладко. След това обелете и намачкайте половин авокадо (като премахнете костилката) и смесете с останалото.
Изберете малък узрял банан и малко узряло авокадо. Обелете банана и го нарежете на кръгчета. Обелете авокадото, махнете костилката, нарежете и намачкайте и двата плода с вилица или с пасатор. Бързо и лесно!
Трябват ви по половин от следните плодове: малко авокадо, малък банан, малка папая и киви. Обелете ги, нарежете на филийки и ги поставете в купа. Направете ги на пюре или ги сервирайте така, ако бебето е по-голямо, поляти с йогурт или малко мед.
Пюре от авокадо, морков и картоф
Вземете 1 среден картоф, морков, половин малко авокадо и кисело мляко. Сварете картофа и нарязания морков докато омекнат. Изцедете добре, добавете съвсем малко масло и размачкайте всичко заедно. Обелете и нарежете авокадото, намачкайте го заедно с киселото мляко. Сервирайте от пюрето от моркова и картофа, полято с микса от киселото мляко и авокадото.
Нужен ви е домашен зеленчуков бульон ¾ ч.ч, малко зряло авокадо, ¼ ч.ч мляко и адаптирано мляко или кърма. Намачкайте авокадото и го прибавете към топлия бульон и млякото.
Смесете половин намачкано авокадо, ½ малка печена червена чушка и 1/3 чаена чаша бебешки хумус. Намажете на филиийка.
Издълбайте авокадото и намачкайте изваденото. Добавете крема сирене и бъркайте, докато стане гладко. Добавете и пшенични зародиши и използвайте за мазане на препечена филийка или бисквити или го добавяйте към любимата зърнена закуска.
Нужни са ви ½ ч.ч пюре от тиква, 1 малко авокадо и 1 узряла праскова. Задушете на пара тиквата (ако нямате пюре) и прасковата и намачкайте всичко на пюре.
Нужен ви е само 1 малък сладък картоф и едно малко авокадо. Картофа може да изпечете с обелката, докато омекне. Издълбайте месото му, намачкайте го и го оставете да изстине. Добавете и намачканото авокадо. Или вместо да печете, сварете картофа нарязан на кубчета.
Авокадото може да бъде замразявано – просто нарежете на филийки и потопете в смес от ½ ч.ч. вода и няколко капки лимоинов сок. Потапянето в сместа помага да се сведе до минимум покафеняването. Съхранявайте в малки кутии или в найлонови пликчета.