Агнето е един от основните символи на Великден. То се свързва с Исус и неговата смърт.
Великденско агне с дреболии рецепта
Продукти:
агне или яре около 10-15 кг
1 кг ориз
500 г печурки
1 китка лапад
3 връзки зелен лук
1 китка магданоз
1/2 китка девисил(или джоджен)
черен пипер, сол на вкус
2 пакетчета(250 г) краве масло
Приготвяне:
Дреболиите на агнето след необходимата обработка се сваряват и нарязват. Предварително се отделя булото (кърпата), което ще се използва за покриване на пълненото агне.
Оризът се изчиства и измива, гъбите се нарязват на филийки, зелениите се измиват и накълцват.
На не много силен огън се разтопява едното пакетче (125 г) масло и се запържват гъбите, зелениите, оризът и подправките. Накрая се прибавят и нарязаните дреболии, налива се малко гореща вода и след като клокне, се отстранява от огъня.
Агнето се посолява добре отвън и отвътре, пълни се с приготвената смес, зашива се и се слага в подходяща тава. Отгоре се намазва с останалото масло и се завива с булото. В тавата се слага малко вода, агнето се покрива плътно със фолио и се пече 30 мин. на силна температура (300 градуса) и около 3 часа на слаба (50 градуса).
Може да се опече и в пещ.
Великденско задушено агнешко
2 кг агнешко бутче или плешка
300 г гъби
1 бр. морков
200 г стерилизирани домати
300 мл бира
10 мл соев сос
50 г коняк (бренди, ракия)
100 мл олио
500 мл вода
1 клонка девесил
7 листа джоджен
1 връзка зелен лук
7 листа лопуш (лапад, спанак или друго)
сол и черен пипер
Месото се измива добре на течаща вода и се слага както е цяло да кипне в дълбока тенджера с вода. Допълнително се налива коняк. След като кипне се оставя да поври още 20 минути, след което водата се изхвърля, а месото се изважда в чиния. Стръковете лук се обелват, почистват се корените, измиват се и се нарязват на колелца. Гъбите се измиват много добре, оставят се цели. Морковът се остъргва, измива и нарязва на колелца. Листата лопуш се измиват едно по едно и се нарязват на дребно. В гювеча се зареждат внимателно зеленчуците, долива се вода. Бирата се слага цялата, добавят се доматите, солта, соевия сос и зелените подправки, нарязани на ситно. Най-отгоре се слага месото. Гозбата се похлупва и се пече в умерено загрята фурна 180 С за 90-100 минути. Десет минути преди изключване се отхлупва и се оставя да хване коричка. Порциите се зареждат в дълбоки чинии, като се реже месо, взема се от зеленчуците и от соса.
Агнешки котлети с кашкавал
1 кг агнешки котлети
черен пипер, сол
250 г кашкавал
3-4 бр. яйца
галета
олио за пържене
125 г масло
Начукваме котлетите, посоляваме ги със сол и черен пипер и ги оставяме 1-2 часа в хладилник. Намазваме ги с разтопено масло, потапяме ги в ситно настърган кашкавал. Веднага след това ги топим в разбитите яйца, после отново в кашкавал и накрая в галета. Пържим ги в обилно количество олио.
Пълнено агнешко бутче за Великден
1 бр. агнешко бутче
2-3 с.л. масло
сол, черен пипер, червен пипер
За плънката:
100-150 г агнешка кайма (може и друга)
100 г гъби
1 бр. твърдо сварено яйце
Бутчето се обезкостява с много остър нож, без да се разкъсва. Поръсва се отвън и отвътре с черен пипер и сол. Отвън се натрива и с червен пипер. Направеният по дължина на бутчето отвор се напълва със сместа от каймата, нарязните сварени гъби, нарязаните на 4 части яйце, сол и черен пипер. Отворът на бутчето се зашива, а то се обвива стегнато по дължина с дебел конец. Поставя се в дълбока тавичка, полива се с разтопено масло и се обръща от всички страни. Долива му се една кафена чашка вряла вода и се слага във фурната, като постоянно се полива със соса, в който се пече. Когато е готово, се изважда, оставя се да изстине и се развързва. Нарязва се на тънки филийки и се поднася със зелена салата.
Мариновани Великденски котлети
4 котлета по 150 г от агнешко месо
6 с.л. растително масло
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. горчица
2 ч.л. брашно
сол
захар
черен пипер
няколко капки коняк
40 г масло
бульон
Почистените от несмилаемите части котлети се начукват от двете страни, посоляват се леко, наръсват се с черен пипер и се оставят да отлежат 2 часа в марината от половината растително масло, лимоновия сок, горчицата, коняка и по 1 щипка сол и захар. Отцеждат се и се пържат в останалото растително масло (силно загрято) до светлокафяво оцветяване. Изваждат се в затоплена чиния и се наръсват с маслото. Към мазнината от пърженето се прибавят маринатата и 1/2 ч.ч. бульон (или вода), в който е размито брашното. Полученият сос се вари 5-6 минути и се изсипва в сосиера.
Агнешки пържоли на грил
4 бр. агнешки пържоли от бут, с кост
2 с.л. (20 мл) олио
черен пипер
сол
Сос:
250 г зелено цариградско грозде
15 г масло
1 с.л. (10 г) захар
лимонова кора
1 ч.л. мента
щипка канела
Агнешките пържоли се начукват леко, намазват се с олио, посоляват се, поръсват се с черен пипер и се поставят под силно нажежен грил. След 2—3 минути се обръщат, намалява се топлината и се пекат около 10 минути. При това се обръщат от време на време. Агнешките пържоли се поднасят веднага със сос от цариградско грозде.
На соса: Отстраняват се околоцветията и дръжчиците от гроздето и се задушава във 1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) вода до омекване. Разбива се, пасира се през цедка, поставя се отново в съда, прибавят се маслото и захарта и се подгрява. Накрая се прибавят ситно нарязаната лимонова кора и подправките.
Агнешки котлети рецепта с вино за Великден
12 бр. агнешки котлети
сол, черен пипер
2 с.л. зехтин
1/4 ч.ч. ситно нарязан лук
1/2 ч.ч. сок от нар, пресен или консервиран
1/3 ч.ч. сухо червено вино
1/4 ч.ч. пилешки бульон
1 и 1/2 с.л. балсамов оцет
1 с.л. ситно нарязана прясна мащерка
1 ч.л. мед
2 с.л. масло, охладено, нарязано на малки кубчета
Поръсете измитите и добре подсушени котлети със сол и черен пипер. Загрейте силно зехтина в дълбок тиган. Запържете котлетите на части до златисто кафяво от двете страни (за около 2 минути на страна за средно сурови, 3 минути за средно изпечени). Извадете, поставете в плато и запазете на топло.
Изсипете излишната мазнина от тигана (оставете около 1 с.л.). Добавете ситно нарязания лук в тигана и задушавайте като разбърквате до светло-златисто за около 1-2 минути. Добавете сока от нар, виното, пилешкия бульон, балсамовия оцет, мащерката, меда и гответе като разбърквате докато течността намали обема си наполовина. Намалете температурата на котлона и добавете маслото като разбърквате докато се разтопи и се поеме напълно. Подправете соса на вкус със сол и черен пипер. Прехвърлете агнешките котлети в чинии за сервиране и поднесете със соса.
Великденски агнешки кебап
1 кг агнешко месо
15 стръка пресен лук
4 люти чушки
4 бр. домати
1/2 връзка магданоз
джоджен
сол
черен пипер
1/2 ч.ч. бяло вино
За заливката:
3 бр. яйца
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
Месото се нарязва на хапки и се пържи. Прибавят се всички продукти без виното, налива се 1/2 ч.ч. вода и се оставя да ври. Когато ястието е почти готово се добавя виното и отново се оставя да ври за малко. Пресипва се в тава и се залива с разбитите с мляко яйца и се запича в силна фурна.
Агнешки шишчета рецепта за Великден
600 г агнешко месо, нарязано на кубчета
8 малки глави лук
дребни гъби
сол, черен пипер
3 с.л. масло, разтопено
резенчета лимон
Главите лук се нарязват на половини. Поръсете месото със солта и пипера и го нанижете на шишчета, като редувате парче месо, 1/2 глава лук, отново месо, гъба и т.н. Намажете шишчето с разтопено масло и изпечете на силно загрята скара. Поднесете с резен лимон и зелена салата.