В съвременния свят човек консумира около 10-15 g сол на ден, въпреки факта, че дневната норма е само 5-6 g . Това се отнася не само за количеството, което добавяме към ястията, но и за съдържащата се в други продукти. Независимо дали е морска сол или се отглежда при специални условия, тя се състои от около 40% натрий . В големи количества този елемент е вреден за организма.
Ситуацията се влошава от заседналия начин на живот и недостатъчното количество питейна вода: излишните вещества се отлагат в мускулите, ставите и кръвоносните съдове. Излишната сол влияе както върху вътрешното състояние на системите и органите, така и върху външния вид на човек и неговото благополучие. Ето защо е важно да се знаят признаците и особеностите на това явление.
Признаци, че организмът е пренаситен със сол
Очевиден признак: когато има излишък от соли, се появява липса на течност и тялото се опитва да разрежда концентрирания физиологичен разтвор.
Подуване на лицето и крайниците
Колкото повече сол има в тялото, толкова повече течност трябва да натрупате в себе си, за да поддържате баланса. А задържането на течности в клетките води до оток.
Задържането на течности също предизвиква подуване на корема. Освен това излишната сол разтяга мускулните влакна, отслабва и ги разрушава, като по този начин се отразява на свиването им.
Такива симптоми, заедно с болка или дискомфорт в ставите, са свързани с факта, че солта активно взаимодейства с водата, поглъщайки я. Това води до увеличаване на кръвоносните съдове - една от причините за честите главоболия.
Ускорен пулс и високо кръвно налягане
Поради сгъстяването на кръвта се появява хронична хипертония и пулсът се повишава. Това дава силно натоварване на сърцето, поради това може да се развие аритмия, тахикардия и рискът от инсулт също се увеличава.
Храната ви се струва прекалено вкусна
Човек, който постоянно соли чиниите, вероятно е формирал зависимост от солта и тялото му е пренаситено. Вкусовите рецептори варират в зависимост от количеството консумирана храна. С други думи: колкото повече сол ядете, толкова повече искате.
Ако сте опитвали много диети и все още не можете да отслабнете, преразгледайте диетата си. В допълнение към елиминирането на вредните храни , уверете се, че се вписвате в ежедневния си прием на сол. Теглото често не намалява поради факта, че солта се натрупва в клетките на тялото. В допълнение, прекомерният прием на сол води до синтеза и повишаването на концентрацията на фруктоза в черния дроб, което от своя страна е причина за затлъстяването.
Ако наблюдавате малко количество тъмножълта урина с ясна миризма на амоняк и систематичен запек, това също може да показва прекалено много консумация на сол. Бъбреците страдат повече от други органи - естествените филтри на организма. В края на краищата те трябва да работят няколко пъти повече, за да филтрират обратно възможно най-много вода, за да изчистят отлаганията на излишната сол и токсичния амоняк.
Алергията към солта се изразява като кожен обрив по лицето, шията, ръцете, гърба и корема, по-рядко в коленете. Рискът от алергична реакция се увеличава при хора с отслабена имунна система.
Как да решим проблем?
Ако установите, че вече сте станали „заложник“ на този продукт, не се обезсърчавайте и не изпадайте в паника. В тази ситуация, както и във всяка друга, има изход.
Избягвайте солените храни
Според резултатите от многобройни изследвания бяха идентифицирани редица продукти, съдържащи най-голямо количество натрий. Сред тях са хляб, пица, пиле на скара и бърза храна. Когато купувате продукти, съветваме ви да обърнете внимание на състава: ако солта съдържа повече от 20%, по-добре е да откажете
Опитайте да ядете у дома
Храната, сервирана в кафенета и ресторанти, често съдържа много натрий. Затова е за предпочитане да готвите вкъщи и да вземете обяд със себе си на работа. И не забравяйте да пиете обикновена вода. Употребата на вода ще помогне за справяне с отлагането на соли и премахване на излишните вещества.
Свикнете с по-малко сол в храната
Отбиването на вкусовите рецептори от солта не е толкова трудно, колкото изглежда. Опитайте се да не добавяте храна в продължение на 21 дни, дори ако това ви се струва трудно. Много продукти може да не бъдат осолени изобщо: те вече съдържат необходимите елементи (морски водорасли, риба, зелени зеленчуци, цитрусови плодове).
В някои случаи при прекаляване със сол в организма е необходимо лечение с лекарства. След консултация може да ви бъде предписана диета без сол или да предпишете лекарство за засилено отделяне на солни отлагания.
Отказ от сол напълно не си заслужава. Съдържащите се в нея полезни микроелементи са отговорни за редица важни процеси в организма. Просто обърнете внимание на количеството сол в диетата си и я коригирайте. Тялото се нуждае от около една чаена лъжичка на ден. Тя може да бъде обикновена трапезна сол, йодирана или морска сол, но без вредни примеси . Бъдете здрави и споделяйте полезна информация с приятелите си!