9 трика, с които картофките ви ще бъдат ужасно вкусни както и да ги направите

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
9 трика, с които картофките ви ще бъдат ужасно вкусни както и да ги направите
9 трика, с които картофките ви ще бъдат ужасно вкусни както и да ги направите
196252
9 трика, с които картофките ви ще бъдат ужасно вкусни както и да ги направите
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Как да запазите полезните хранителни свойства на този зеленчук

Представяте ли си, че едва до преди 500 години никой в Европа не е и подозирал за съществуването на картофите?! Те пристигат на Стария континент едвам в края на 15 век, а в тяхната родина – Южна Америка се срещат над 200 разновидности.

Този вид зеленчук е много засищащ, в 100 г от него се съдържат 90 калории, както и доста витамини от групата В, а също и витамин С, различни минерали и въглехидрати.
Съвременната кухня е немислима без ястия от тези грудкови растения, които в наши дни са на четвърто място по отглеждане в света след ориза, пшеницата и царевицата.

Знаете ли обаче как да ги съхранявате и да извлечете от тях максимално полезните свойства?

Съхранявайте картофите на тъмно и хладно място, а не в хладилник.

Преди да започнете да ги приготвяте, огледате добре всеки от тях и отстранете зелената част, ако има такава, заедно с кората, както и всички израстъци и точки.

Прието е обелените картофи да се потапят във вода, преди да започне готвенето, за да се запазят по-дълго време свежи, но не ги оставяте повече от 15-ина минути във водата, тъй като ще загубят доста от съдържащите се в тях хранителни качества и витамини.

Вкусът на пържените и варени картофи ще е по-приятен, ако в мазнината или водата, в която ги приготвяте, прибавите няколко обелени скилидки чесън.

Пресните картофи са вкусни, приготвени заедно с кората, но тя задължително е нужно преди това да бъде добре измита с хладка вода и обтрита с мек абразив, например грапавата част на гъба за миене на чинии.

Когато приготвяте картофено пюре, обезателно използвайте и малко от сока, получен при варенето, тъй като съдържа много ценни съставки.

Ако варите стари картофи, добавете във водата няколко зрънца кимион, стрък магданоз, копър или лъжичка оцет – стават по-вкусни.

Пред пържените картофи, колкото и да са вкусни, винаги предпочитайте печените или варени картофени ястия.

Ако желаете картофеното ястие да се запази топло, но картофите да не се разкашкат, покрийте тенджерата с кърпа, а не с капак, и оставете на съвсем слаб огън.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft