Тромбоза и емболия се появяват, когато кръвта не тече добре през съдовете и съответно това може да причини смърт.
Тромбозата обикновено се появява във вените и артериите, а емболия е, когато образуваният тромб започне да мигрира и да пътува през сърдечно-съдовата система и може да доведе до фатални последици. В риск са хората, които имат разширени вени.
Човек не може на 100% да се предпази от тези ужасни болести, но може значително да намали рисковете, ако:
• Здравословна храна,
• да водят активен начин на живот,
• не злоупотребявайте с алкохол и други лоши навици,
• не използвайте лекарства безмислено,
• преминават периодични прегледи.
Днес нека разберем малко повече за тази важна тема и някои страхотни храни, които да има във вашата диета.
Какви храни могат да помогнат за предотвратяване на тромбоза и инсулт?
1 Лимон
Лимоните са с високо съдържание на антиоксиданти, те укрепват имунната система, детоксикират и са отлични за увеличаване на производството на червени кръвни клетки. Просто смесете лимонов сок в чаша чиста вода и пийте всеки ден.
Лимонът има силни антибактериални и противогъбични, антивирусни свойства, укрепва имунната система. Съдържа голямо количество витамин С (53 mg / 100 g), както и много рутин, който предотвратява запушването на кръвоносните съдове.
2 Зехтин
Зехтинът е богат източник на омега-6 мастни киселини, които изхвърлят лошия холестерол от тялото и по този начин предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Той също така съдържа елементи, които правят съдовете еластични и гъвкави.
Учените откриха нови свойства на олеацеин, вещество, открито в зехтина от екстра върджин. Олеацеинът от екстра върджин маслини може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания. Олеацеин (присъства само в горчив, зеленикав и мътен екстра върджин зехтин)
3 авокадо
Авокадото, макар и с форма на круша, е екзотичен плод, богат на хранителни вещества, които имат благоприятен ефект върху човешкото тяло. Съдържа здравословни ненаситени мазнини, които помагат в борбата с кръвните съсиреци.
4 Скилидка чесън дневно
Консумирането на чесън намалява вискозитета на кръвта. Има противовъзпалително и антиоксидантно действие и помага за разтварянето на кръвни съсиреци. По-добре е да ядете суров, нарязан продукт, който е бил в контакт с въздуха в продължение на няколко минути.
5 Целина
Целината съдържа много антиоксиданти, витамини и фитоелементи. Той намалява нивата на стрес, като по този начин предотвратява нарушения във функционирането на сърдечно-съдовата система. Той също така почиства кръвоносните съдове от плаката. Целината регулира кръвното налягане.
6 Сок от червена боровинка
За ползите от червените боровинки се знае много, защото това зрънце от векове се смята за незаменим сътрудник на здравето. Сокът от червена боровинка е ягодова напитка, подобно на чая, чийто основен компонент са боровинките. Смята се, че тази конкретна напитка ще даде заряд енергия за целия ден и ще помогне да се избегнат болести, насищайки тялото със здраве.
За да докажат полезните качества на плодовата напитка, учените проведоха много експерименти и нейният положителен ефект върху организма беше потвърден при всеки от тези експерименти.
7 Червено вино
Чаша червено вино съдържа много антиоксиданти и укрепва кръвоносните съдове отвътре. Етанолът, който е включен в състава му, премахва вредния холестерол.
8 Моркови
Морковите са достъпен източник на витамини и минерали, които предотвратяват развитието на тромбоза и емболия.
9 Пълнозърнест хляб
Пълнозърнестият хляб съдържа витамини, желязо и фибри, които индиректно подобряват сърдечната дейност. Направете здравословен сандвич с 2 филийки пълнозърнест ръжен хляб, 3 филийки пуешки гърди, няколко филийки домат, авокадо и маруля, гарнирани с чаена лъжичка горчица.
Бъдете здрави!
Консумирате ли тези изброени храни?