Метеоризмът се появява при всеки. Дори при хора, които постоянно ядат здравословна храна. Това е така, защото дори здравословната храна може да причини подуване на корема, ако не е приготвена правилно. Представяме ви 9 храни, които подуват корема и здравословни алтернативи, с които да ги заменим:
Бобови
Чувствали ли сте някога, че стомахът ви е пълен с газове? Това е заради зърната. Да, не трябва да се отказвате от тях - това е здравословна храна, богата на протеини, здравословни въглехидрати, фибри и много други витамини и минерали. Те обаче са богати и на алфа галактозиди, които отделят газове по време на храносмилането.
Как да го избегнем?
Накиснете боба преди готвене. Това ще улесни храносмилането. Или можете да използвате специални сортове боб без обвивка.
Газирани напитки
Всички те съдържат въглероден диоксид, който придава на напитката "балончестата" текстура. Най-лошото е, че този газ влиза директно в храносмилателния тракт и причинява подуване на корема.
Как да го избегнем?
Пийте чиста вода или прясно изцеден плодов сок. Това ще ви подмлади и ще улесни отслабването.
Пшеница
Качеството на пшеницата напоследък се е влошило значително. Тя съдържа глутен и диетолозите съветват да я избягваме на всяка цена.
Ако сте чувствителни към глутен, пшеницата може да причини по-сериозни храносмилателни проблеми, отколкото можете да си представите.
Как да го избегнем?
Има много алтернативи на пшеницата, които са безглутенови: като овес, елда, киноа, амарант, бадемово брашно и др.
Кръстоцветни зеленчуци
Кръстоцветните зеленчуци, към които спадат всички видове зеле - здравословна, полезна и наситена храна. Известно е, че съдържат фибри, витамин С, витамин К, желязо и калий. Но има това „но“, защото те също причиняват подуване на корема. Понякога дори произвеждат много газове.
Как да го избегнем?
Не яжте зеле често, но можете да ядете спанак, краставици, маруля, тиквички. Те не причиняват подуване на корема.
Лук
Този много здравословен зеленчук може да причини подуване на корема, когато се яде зелен. Съдържа фруктани, които могат да причинят газове. Печеният лук, от друга страна, няма да ви създаде проблеми.
Как да го избегнем?
За да се отървете от подуването на корема, лукът трябва да бъде сварен или изпечен. В краен случай можете да добавите още подправки към вашите ястия.
Ечемик
Този продукт дава усещане за ситост и помага за отслабване поради изобилието от фибри, витамини и минерали. Понякога обаче причинява подуване на корема.
Как да го избегнем?
Един от начините за предотвратяване на подуване на корема е намирането на алтернатива.
Алтернативите на ечемика са както следва:
- овес
- кафяв ориз
- елда
Млечни продукти
Млечните продукти са една от най-сериозните причини за подуване на корема. Но те са полезни за вашето здраве. Млякото, сиренето, киселото мляко, маслото и други храни са много трудни за смилане, тъй като съдържат лактоза. Хората с непоносимост към лактоза изпитват подуване на корема и метеоризъм след приема им.
Как да го избегнем?
Непоносимостта към лактоза не може да бъде излекувана. Съществуват обаче алтернативи на млечните продукти, като:
- Кокосово мляко
- Бадемово мляко
- Соево мляко
- Оризово мляко
Чесън
Този убиец на грипа също е включен в този списък, тъй като съдържа фруктани, които могат да причинят храносмилателни проблеми.
Как да го избегнем?
Преди да преминете към алтернативи, струва си да опитате печен чесън. Добре свареният чесън рядко причинява подуване на корема.
Бира
Мъжете знаят това добре. Бирата наистина причинява подуване на корема. Тази напитка е газирана и съдържа ферментиращи въглехидрати като ориз, пшеница, царевица и ечемик. Когато към тази смес се добавят мая и вода, стомахът ви наистина ще набъбне. Освен това бирата съдържа глутен.
Как да го избегнем?
Просто се откажете от бирата!