Оказва се, че 90% от хората мият суровото пилешко преди готвене. Днес ще ви обясним защо това не трябва да се прави.
Суровото пилешко месо съдържа вредни бактерии като Campylobacter и Salmonella - два основни виновника на хранителното отравяне . Ето защо да измиете пилето преди готвенето е съвсем логично, нали?
И е така, и не е.
Миенето на суровото пилешко преди готвене допринася за разпространението на вредните бактерии върху цялата повърхност на месото, както и върху плота или мивката.
Дженифър Куинлан от университета Дрексел участвала в проучване, посветено на тази тема, изготвено от Министерството на земеделието на САЩ.
"Това не премахва бактериите и не ги убива. Напротив, съществува опасност от разпространение на бактерии. Това се нарича аерозолиращия "
Неотдавна Министерството на земеделието на САЩ започна кампания "Безопасност на храните в дома", изградена въз основа на следните основни пунктове:
- Поддържайте чистотата. Колкото е възможно по-често мийте ръцете си и повърхностите в дома.
- Разделяйте. Не позволявайте на суровото птиче месо и неговите сокове да влизат в контакт с други храни.
- Гответе го старателно. Минималната вътрешната температура на готовата изпечена птица трябва да бъде 74 ° C (проверява се с кухненски термометър).
- Охладете. Бързо сложете птицата в хладилника.
Университетът Дрексел също стартира подобна кампания "Не мийте пилетата." Целта на проекта - да се откажат хората от този лош навик, което може само да се приветства.
Яденето на храни, заразени с посоченитепо-горе бактерии, може да доведе до сериозно отравяне - и това не е най-лошият вариант.
При използването на храни, заразени със салмонела човек развива симптоми като диария, треска, коремни спазми, гадене и повръщане.
Повечето от отравянията със салмонела траят няколко дни, но понякога има усложнения, водещи до фатални последици.
Campylobacter в храните също да предизвиква диария. Но тези бактерии могат да повалят човек за цели 10 дни и да причинят силна болка в корема. Инфекцията с Campylobacter също може да има дългосрочни ефекти върху здравето: мускулна слабост, увреждане на нервите, артрит и синдром на Гилен - Баре.
Според Куинлан, измиването на суровото пилешко не си струва риска.
"Някои хора смятат, че така отмиват микробите. Други просто искат да отмият слузта, за да не изглежда, че пилето е мръсно. Причините са многобройни, чак до автоматичния рефлекс: "Всичко сурово да се мие" ".
И накрая - още един съвет: готовото пилешко месо трябва да се съхранява в затворен съд в хладилника; при стайна температура, винаги има риск от инфекция.
А вие миете ли пилето преди готвене? Споделете тази статия с вашето семейство и приятели!