Белтъците се отделят от жълтъците. Смесва се 3/4 ч.ч. захар с цялото количество брашно и се оставя да престои известно време. С миксер се разбиват белтъците в голям съд, докато станат на пяна, като се добавят в тях бакпулверът и солта. Разбива се на средна скорост, докато бакпулверът напълно се разтвори. Постепенно се добавя останалата захар, като се слага по няколко лъжици наведнъж и белтъците се разбиват всеки път до пълното й разтваряне. Когато се получи мека пяна с връхчета, се слагат ванилията и бадемовата есенция, разбива се колкото да се разтворят екстрактите. Взема се от сместа с брашното и захарта на малки порции (около 6-8 с.л.) и всеки път внимателно, без да се бърза, с плавни движения се съединяват брашното с белтъците.
Във форма не намазана с масло (обикновено се използва висок съд с кръгла дупка вътре и подвижна основа, но може и обикновена кексова форма) с диаметър 26 см с голяма лъжица се сипва тестото. Приглажда се с лопатка и се изпича в предварително загрята до 160 С фурна за 50-60 минути. Изважда се и се охлажда на стайна температура напълно за няколко часа, като се изважда от формата и се обръща в десертна чиния. Може да се украси с разбита сметана, пресни плодове според сезона или със сладък сос по желание.
* Чупете всяко яйце над отделен съд. Температурата на белтъците за разбиване е добре да бъде стайна. Жълтъците може да се оползотворят, като се направи млечен крем.