In vino veritas - или как да съчетаем виното с храната, за да се получи перфектната хармония от вкусове

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
In vino veritas - или как да съчетаем виното с храната, за да се получи перфектната хармония от вкусове
3818
Снимков материал: pixabay.com
In vino veritas - или как да съчетаем виното с храната, за да се получи перфектната хармония от вкусове

In vino veritas или "във виното е истината"! Тази древна максима е потвърждавана неведнъж през вековете, продължава да важи с пълна сила и в наши дни. Древните ни предци са били наясно с полезните качества на виното, затова са издигали производството му в култ, а самото вино са смятали за божествена напитка, която са използвали при различни ритуали, за да умилостивят висшите сили.

Производството на вино датира от около 6000 години - първите сведения за него са от Древна Месопотамия, а виждаме процеса увековечен и на фреските в Древен Египет. Традицията се запазва и усъвършенства през вековете - Елада, Рим, Средновековието, та чак до ден днешен производството на вино се е превърнало в мащабна индустрия, а консумацията му - в ежедневно удоволствие.

Именно виното е една от темите на фокус в новия есенен брой на списание "Кулинариум" - цветното издание на BILLA, което по традиция ни радва с пъстър набор от рецепти, кулинарни съвети и гурме-пътешествия из цял свят. Есенният брой на списанието не остава по-назад в това отношение и в него редакторите са ни приготвили нова порция кулинарни изненади - ще откриете рецепти с любимия есенен зеленчук - тиквата, както и с царствения плод на най-пъстрия сезон - ябълката. С настъпването на по-хладните дни, на страниците на BILLA Кулинариум, ще откриете вкусни предложения за галещи небцето топли супички, ароматни ястия с ориз и леща, както и специален подарък за всички любители на италианската кухня.

Припомняме, че "BILLA Кулинариум" е най-тиражираното и най-продаваното кулинарно издание за уникален брой към края на 2018 г. по данни на Blue Point от януари 2019 г., а може да си го закупите във всички магазини от веригата BILLA само за 0,99 лв. с BILLA Card. 

Кулинариум

Изданието излиза на всеки три месеца, а освен пъстрия букет от рецепти, в него ще откриете талони (за месеците Септември, Октомври и Ноември), с които ще получите отстъпки за над 25 лв. при покупката на най-различни стоки в магазините от веригата.

И така, нека се върнем на виното и по-точно - на способността му да взаимодейства с вкуса на храната, която поднасяме на трапезата. Дори и да не сте експерт-сомелиер, със сигурност ще ви е от полза да научите няколко важни правила при съчетанието на вино и храна, с които не само ще блеснете в очите на близките ви хора, но и ще постигнете нови върхове в кулинарното изкуство. Всъщност, основните правила за комбинирането на храна и вино са няколко:

1. Отлично с отлично, скромно със скромно

Дори да звучи прекалено елементарно, това е първият и най-важен принцип - просто поднасяйте страхотна храна със страхотно вино и обратно - скромна храна със скромно вино.

Лют сандвич с пуешко няма нужда от скъпо мерло. От друга страна, скъпа "корона" от печени ребърца може да е перфектен повод за отварянето на мощното, разточително каберне совиньон, което пазите от известно време.

2. Плодови вина за плодови ястия

Не особено изненадващо, ястията с плод в тях, или с плодов компонент — свинско със сотирани ябълки, печено пиле с глазура от кайсии, патица със смокини и така нататък — често се комбинират прекрасно с много плодови вина, които имат силен плодов аромат. Гевюрцтраминер, мускат, вионие и ризлинг попадат точно в този лагер.

3. Сол срещу киселинност

Солеността на храната е отличен контраст на киселинността на виното. Помислете за пушена сьомга и шампанско или за сирене пармезан и кианти.

Азиатските ястия, съдържащи в себе си соев сос, често се съчетават добре с високо-киселинни вина като ризлинга.

4. Солено срещу сладко

Солеността също така е поразително вкусен контраст на сладостта. Пробвайте същото азиатско ястие, подправено със соев сос, с американски ризлинг - той е леко сладък, така че ще наблюдавате как и виното, и храната се сливат в едно цяло по съвсем нов начин.

Това е принципът на страхотната стара европейска традиция на поднасяне на сирене стилтън (нещо солено) с порт (нещо сладко).

5. Високомазнинна храна и силни и тежки вина

Храна с високо съдържание на мазнини, нещо с много животинска мазнина, масло или сметана, обикновено изисква също толкова богато, силно, структурирано и концентрирано вино.

Комбинирането на богатство с богатство е и принципът зад вероятно най-декадентското съчетание от френско вино и храна в историята: сотерн и гъши дроб.

6. Пазете се от сладко със сладко

Когато си имате работа с десерти, мислете внимателно за сладостта. Десертите, които са по-сладки от придружаващото ги вино, му придават скучен и безличен вкус. На практика, сладостта на десерта унищожава характера на виното. Сватбените торти, например, съсипват почти всичко в чаша, макар че за щастие никой не обръща внимание на това.

Най-добрите комбинации от десерт и десертно вино обикновено са базирани на комбинация от не твърде сладък десерт, от рода на плодова или ядкова тарта, с по-сладко вино. 

Това, разбира се, са само водещи насоки при избор на вино към храната, а не стриктни правила, които да спазваме винаги. Експериментирайте, водете се от собственото си усещане за вкус и със сигурност няма да сгрешите!

Билла Кулинариум

А за още вълнуващи пътешествия в света на виното, разгърнете страниците на BILLA Кулинариум - със сигурност ще се изненадате приятно! 

За всички любители на добрата кухня внимание заслужава и мобилното приложение "BILLA Кулинариум", което ще ви изненада с над 300 видео рецепти, както и авторски рецепти на шеф Виктор Ангелов. Може да го свалите напълно безплатно за Андроид от тук и за iPhone от тук.

Желаем ви незабравими кулинарни изживявания с полезните ни съвети и вкусните рецепти на BILLA Кулинариум!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft