In vino veritas или "във виното е истината"! Тази древна максима е потвърждавана неведнъж през вековете, продължава да важи с пълна сила и в наши дни. Древните ни предци са били наясно с полезните качества на виното, затова са издигали производството му в култ, а самото вино са смятали за божествена напитка, която са използвали при различни ритуали, за да умилостивят висшите сили.
Именно виното е една от темите на фокус в новия есенен брой на списание "Кулинариум" - цветното издание на BILLA, което по традиция ни радва с пъстър набор от рецепти, кулинарни съвети и гурме-пътешествия из цял свят. Есенният брой на списанието не остава по-назад в това отношение и в него редакторите са ни приготвили нова порция кулинарни изненади - ще откриете рецепти с любимия есенен зеленчук - тиквата, както и с царствения плод на най-пъстрия сезон - ябълката. С настъпването на по-хладните дни, на страниците на BILLA Кулинариум, ще откриете вкусни предложения за галещи небцето топли супички, ароматни ястия с ориз и леща, както и специален подарък за всички любители на италианската кухня.
Припомняме, че "BILLA Кулинариум" е най-тиражираното и най-продаваното кулинарно издание за уникален брой към края на 2018 г. по данни на Blue Point от януари 2019 г., а може да си го закупите във всички магазини от веригата BILLA само за 0,99 лв. с BILLA Card.
Изданието излиза на всеки три месеца, а освен пъстрия букет от рецепти, в него ще откриете талони (за месеците Септември, Октомври и Ноември), с които ще получите отстъпки за над 25 лв. при покупката на най-различни стоки в магазините от веригата.
И така, нека се върнем на виното и по-точно - на способността му да взаимодейства с вкуса на храната, която поднасяме на трапезата. Дори и да не сте експерт-сомелиер, със сигурност ще ви е от полза да научите няколко важни правила при съчетанието на вино и храна, с които не само ще блеснете в очите на близките ви хора, но и ще постигнете нови върхове в кулинарното изкуство. Всъщност, основните правила за комбинирането на храна и вино са няколко:
1. Отлично с отлично, скромно със скромно
Дори да звучи прекалено елементарно, това е първият и най-важен принцип - просто поднасяйте страхотна храна със страхотно вино и обратно - скромна храна със скромно вино.
Лют сандвич с пуешко няма нужда от скъпо мерло. От друга страна, скъпа "корона" от печени ребърца може да е перфектен повод за отварянето на мощното, разточително каберне совиньон, което пазите от известно време.
2. Плодови вина за плодови ястия
Не особено изненадващо, ястията с плод в тях, или с плодов компонент — свинско със сотирани ябълки, печено пиле с глазура от кайсии, патица със смокини и така нататък — често се комбинират прекрасно с много плодови вина, които имат силен плодов аромат. Гевюрцтраминер, мускат, вионие и ризлинг попадат точно в този лагер.
3. Сол срещу киселинност
Солеността на храната е отличен контраст на киселинността на виното. Помислете за пушена сьомга и шампанско или за сирене пармезан и кианти.
Азиатските ястия, съдържащи в себе си соев сос, често се съчетават добре с високо-киселинни вина като ризлинга.
4. Солено срещу сладко
Солеността също така е поразително вкусен контраст на сладостта. Пробвайте същото азиатско ястие, подправено със соев сос, с американски ризлинг - той е леко сладък, така че ще наблюдавате как и виното, и храната се сливат в едно цяло по съвсем нов начин.
Това е принципът на страхотната стара европейска традиция на поднасяне на сирене стилтън (нещо солено) с порт (нещо сладко).
5. Високомазнинна храна и силни и тежки вина
Храна с високо съдържание на мазнини, нещо с много животинска мазнина, масло или сметана, обикновено изисква също толкова богато, силно, структурирано и концентрирано вино.
Комбинирането на богатство с богатство е и принципът зад вероятно най-декадентското съчетание от френско вино и храна в историята: сотерн и гъши дроб.
6. Пазете се от сладко със сладко
Когато си имате работа с десерти, мислете внимателно за сладостта. Десертите, които са по-сладки от придружаващото ги вино, му придават скучен и безличен вкус. На практика, сладостта на десерта унищожава характера на виното. Сватбените торти, например, съсипват почти всичко в чаша, макар че за щастие никой не обръща внимание на това.
Най-добрите комбинации от десерт и десертно вино обикновено са базирани на комбинация от не твърде сладък десерт, от рода на плодова или ядкова тарта, с по-сладко вино.
Това, разбира се, са само водещи насоки при избор на вино към храната, а не стриктни правила, които да спазваме винаги. Експериментирайте, водете се от собственото си усещане за вкус и със сигурност няма да сгрешите!
А за още вълнуващи пътешествия в света на виното, разгърнете страниците на BILLA Кулинариум - със сигурност ще се изненадате приятно!
За всички любители на добрата кухня внимание заслужава и мобилното приложение "BILLA Кулинариум", което ще ви изненада с над 300 видео рецепти, както и авторски рецепти на шеф Виктор Ангелов. Може да го свалите напълно безплатно за Андроид от тук и за iPhone от тук.
Желаем ви незабравими кулинарни изживявания с полезните ни съвети и вкусните рецепти на BILLA Кулинариум!