Tази година опитайте тази рецепта за содена питка

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Tази година опитайте тази рецепта за содена питка
314395
Източник: Beu bg
Снимков материал: pixabay.com
Tази година опитайте тази рецепта за содена питка

В навечерието на Коледа приготвяме богата трапеза с постни ястия , обикновено 9 или 11 на брой. А в спомените ни остава едно от тях – вкусната содена питка , която баба, а след това и мама приготвя за вечерта преди Рождество.

Содена питка обикновено си похапваме основно на Бъдни вечер и неслучайно ни е толкова вкусна и апетитна.

Тази година ви предлагаме да опитате тази чудесна рецепта, с която питката ще ви се услади още повече.

Продукти

500 гр брашно

300 мл хладка вода

2 с. л. оцет

1 ч. л. сол

1 с. л. захар

1 ч. л. сода бикарбонат

1 п. бакпулвер

2-3 с. л. растителна мазнина

червен пипер, шарена сол за поръсване

Начин на приготвяне

Пресявате брашното заедно със солта и бакпулвера. В чашка смесете оцет, содата и захарта, разбъркайте и смесете с водата. Направете кладенче в брашното, добавете олиото и започнете да наливате по малко вода. Замесете тестото и месете 10 мин, докато се замеси меко лепкаво тесто. Оставете малко да почине 10 минути и оформете питката във форма по желание. Сложете паричка и клонка дрен увити в алуминиево фолио. В тавичка поръсете обилно с брашно и сложете тестото. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна 40-50 минути. Извадете, залейте с тънка струйка растителна мазнина, поръсете с шарена сол, пипер и задушете с кърпа.*

Весели празници!

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft