В навечерието на Коледа приготвяме богата трапеза с постни ястия , обикновено 9 или 11 на брой. А в спомените ни остава едно от тях – вкусната содена питка , която баба, а след това и мама приготвя за вечерта преди Рождество.
Содена питка обикновено си похапваме основно на Бъдни вечер и неслучайно ни е толкова вкусна и апетитна.
Продукти
500 гр брашно
300 мл хладка вода
2 с. л. оцет
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
1 ч. л. сода бикарбонат
1 п. бакпулвер
2-3 с. л. растителна мазнина
червен пипер, шарена сол за поръсване
Начин на приготвяне
Пресявате брашното заедно със солта и бакпулвера. В чашка смесете оцет, содата и захарта, разбъркайте и смесете с водата. Направете кладенче в брашното, добавете олиото и започнете да наливате по малко вода. Замесете тестото и месете 10 мин, докато се замеси меко лепкаво тесто. Оставете малко да почине 10 минути и оформете питката във форма по желание. Сложете паричка и клонка дрен увити в алуминиево фолио. В тавичка поръсете обилно с брашно и сложете тестото. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна 40-50 минути. Извадете, залейте с тънка струйка растителна мазнина, поръсете с шарена сол, пипер и задушете с кърпа.*
Весели празници!