С тази рецепта ще направите най-вкусната автентична италианска лазаня . Когато искате да приготвите това световно известни ястия у дома, най-добре е да използвате оригиналната рецепта . Лазанята е точно такова ястие, а ние ви предлагаме да опитате семейната рецепта на най-известния италиански готвач Дженаро Конталдо .
С тази рецепта ще направите възможно най-добрата лазаня, която е обичана от над 5 милиона души. Приготвянето не е никак сложно, просто трябва да отделите време за направата на сосовете. Ето какво ви трябва:
Автентична италианска лазаня по рецепта на Дженаро
Продукти:
- 500 гр. кори за лазаня
- моцарела
- пармезан
За болонезе (рагу):
- 45 мл зехтин
- 25 г масло
- 1 глава лук
- 1 стрък целина
- 1 морков
- 150 г панчета
- 400 г смес кайма
- 200 мл червено вино
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 200 мл бульон
За соса бешамел:
- 100 г несолено масло
- 80 г брашно
- 1 л прясно мляко
- 100 г пармезан (или друго сирене)
- малко индийско орехче
Приготвяне:
Разтопете маслото, след това добавете брашното и разбъркайте добре, за да няма бучки. Когато сместа се сгъсти, налейте млякото, след което добавете пармезан, сол, черен пипер и индийско орехче.
Гответе, като бъркате непрекъснато, докато всички съставки се комбинират. Не гответе на висока температура, за да не ви загори сосът. Пригответе и рагуто. Загрейте зехтина и маслото в тиган, добавете ситно нарязания лук, целината, моркова и панчетата, след което оставете да къкри на слаб огън около 10 минути, докато лукът омекне.
Добавя се месото и се запържва добре. Увеличете температурата, налейте виното и го оставете да се изпари. Доматеното пюре се размива с малко бульон (1/2 кубче бульон се разрежда с гореща вода) и се разбърква в месото.
Намалете котлона, похлупете и гответе 2 часа, като проверявате и добавяте малко бульон от време на време, за да не изсъхне и загори сосът. Изсипете слой рагу (сос болонезе) на дъното на тавата, след което го покрийте с кори лазаня.
След това отново се изсипва рагуто, а след него и бешамела, както и настърганата моцарела. Отгоре настържете пармезан. След това сложете един слой кори за лазаня и продължете да редите до изразходване на всички съставки.
Последният ред трябва да е рагу, бешамел, моцарела и пармезан. Покрийте с алуминиево фолио и печете на 180°C за около 35-40 минути. Пет минути преди края на печенето се маха фолиото и се пече докато хване коричка.
А ето и видео с подробната рецепта: