Шпиковано месо от черно агне
1,5-2 кг агнешка плешка с ребрената част, 1 глава чесън, 1 морков, няколко стръка зелен лук, джоджен, червен, черен пипер, сол, няколко лозови пръчки, краве масло
Измиваме и подсушаваме месото. Отделяме ребрата и заедно с приготвената плешка ги овкусяваме със сол, червен и черен пипер.
Нарязваме моркова и чесъна на пръчици.
Слагаме шпикованата плешка в тава върху кръстосани лозови пръчки. Около нея нареждаме ребрата. Заливаме с разтопеното масло и чаша топла вода и завиваме с фолио.
Печем на 150 градуса около 2,5 ч. Накрая разкъсваме фолиото и го разгъваме. Добавяме нарязания зелен лук и наситнения джоджен и допичаме до красива коричка.
Пикантно агнешко на лозови пръчки
1,5 кг крехко агнешко месо, 1 кг картофи - средни на големина; за маринатата: малко горчица, сок от 1/2 лимон, сол на вкус, червен пипер, черен или бял пипер, чубрица, босилек, 1 к.ч. олио + още толкова за намазване дъното на глинения съд; за поливане: 1 к.ч. бира, 1 к.ч. бяло вино, пресен магданоз, чесън - по желание
Изсипваме в глинен гювеч половината олио. Нареждаме лозови пръчки, а върху тях подреждаме късовете месо, които предварително са престояли за 1 час в маринатата от посочените продукти.
Правим около месото венец от обелените цели картофи, предварително леко посолени.
Наливаме отгоре алкохола. Поръсваме само върху картофите с черен пипер. Редим магданоза. Самото месо поливаме с останалата марината.
Печем ястието на максимална мощност за 1 час и за още 30 минути на 150 градуса.
По желание преди печене месото може да се шпикова на десетина места с чеснови скилидки, а между картофите да се пуснат 2-3 глави необелен чесън.
Пълнена плешка със сос от майонеза
1 агнешка плешка, 200 г майонеза, 4 с.л. кисело мляко, 2 скилидки чесън, 20 малки лукчета, 10 маслини, 250 г гъби, 2 моркова, 30 г краве масло, 250 г ориз, 2-3 с.л. соев сос, кимион, черен пипер, сол на вкус, риган, розмарин, ронена чубрица, куркума
Обезкостяваме плешката, като внимаваме да се запази целостта ѝ. Намазваме със соевия сос и поръсваме с подправките.
Запържваме в маслото лукчетата до златисто и нарязаните гъби, добавяме настъргания морков и почистения ориз. Разбъркваме и заливаме с чаша вода.
Прибавяме сол, черен пипер, кимион и варим до набъбване на ориза. Охлаждаме плънката и я разпределяме върху плешката.
Завиваме на руло и усукваме с конец. Слагаме в съда за печене. Разбъркваме майонезата с киселото мляко и добавяме пресования чесън. Заливаме рулото със соса. Печем на 200-220 градуса под фолио.
Агнешко руло в було
За 6 порции: агнешка плешка около 2,5 кг , агнешки комплект около 2 кг - бял дроб, сърце, момици и черва, 700 г було, 125 г пресно масло, 50 г джоджен, 300 г домати, малко пресен чесън, 1 връзка магданоз, 4 връзки пресен лук, 100 г ориз, 20 г червен пипер, сол и черен пипер на вкус, 200 г гъби
Поставяме плешката с ребрата нагоре. С остър нож премахваме ребрата и кокалите. Разстиламе го като кърпа и завързваме здраво с памучен или конопен конец. Поставяме месото в тава с масло, сол, черен пипер и вода. Покриваме с алуминиево фолио и печем до готовност на 180-200 градуса. Накрая махаме фолиото и поливаме месото със соса до получаване на червеникав цвят.
Варим костите заедно с дреболиите до готовност. Отделяме месото от костите и го нарязваме на ситни парчета. Режем сварените дреболии на малки кубчета. В тиган с прясно масло запържваме ориза, гъбите, дреболиите и нарязания на ситно лук. Към тях прибавяме червения пипер, солта, черния пипер, ситно нарязания магданоз, доматите и обраното от кокалите сварено месо. Сипваме 400 г топъл бульон от варените продукти. Печем сместа във фурна 20-25 мин при 180 градуса.
Нарязваме булото на квадрати и го поставяме в черпак. Слагаме в него дроб сармата и го увиваме като топка. Поставяме я в тава със завитата страна отдолу, добавяме малко бульон и около 20 г прясно масло. Запичаме до зачервяване на булото. След като изстине добре, махаме конците от рулото и го нарязваме на шайби.
Подгряваме месото в соса от печеното, добавяме дроб сармата и украсяваме с пресния чесън и резенчета домати.
Агнешка глава в шкембе
1 агнешка глава, 3 бр. агнешко шкембе, 50 мл олио или масло, червен пипер, черен пипер, сол на вкус
Осоляваме агнешката главичка, намазваме я с мазнина и червен пипер и я зашиваме в шкембетата.
Поставяме на дъното на тавата теракотена плочка, за да не залепне шкембето. Сипваме вода в тавата до половината на съда и добавяме останалата мазнина.
Покриваме тавата с алуминиево фолио и печем 1,5 ч при 200 градуса. По време на печенето я обръщаме, за да се изпече равномерно. Готова е, когато шкембето се разкъсва от само себе си.