Агнешки вкуснотии за Великден: Дори и тези, които не обичат агнешко, ще си оближат пръстите!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Агнешки вкуснотии за Великден: Дори и тези, които не обичат агнешко, ще си оближат пръстите!
Агнешки вкуснотии за Великден: Дори и тези, които не обичат агнешко, ще си оближат пръстите!
64755
Източник: 24chasa.bg
Агнешки вкуснотии за Великден: Дори и тези, които не обичат агнешко, ще си оближат пръстите!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Шпиковано месо от черно агне

ПРОДУКТИ

1,5-2 кг  агнешка плешка с ребрената част,  1  глава чесън,  1 морков, няколко стръка зелен лук, джоджен, червен, черен пипер, сол, няколко лозови пръчки, краве масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измиваме  и подсушаваме месото. Отделяме ребрата и заедно с приготвената плешка ги овкусяваме със сол, червен и черен пипер.

Нарязваме  моркова и чесъна на пръчици.

С остър нож правим прорези в месото, така че да могат да се пъхнат парченцата.

Слагаме  шпикованата плешка в тава върху кръстосани лозови пръчки. Около нея нареждаме ребрата. Заливаме с разтопеното масло и чаша топла вода и завиваме с фолио.

Печем  на 150 градуса около 2,5 ч. Накрая разкъсваме фолиото и го разгъваме. Добавяме нарязания зелен лук и наситнения джоджен и допичаме до красива коричка.

 

 

Пикантно агнешко на лозови пръчки

 

ПРОДУКТИ

1,5 кг крехко агнешко месо, 1 кг картофи - средни на големина; за маринатата: малко горчица, сок от 1/2 лимон, сол на вкус, червен пипер, черен или бял пипер, чубрица, босилек, 1 к.ч. олио + още толкова за намазване дъното на глинения съд; за поливане: 1 к.ч. бира, 1 к.ч. бяло вино, пресен магданоз, чесън - по желание

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Изсипваме в глинен гювеч половината олио. Нареждаме лозови пръчки, а върху тях подреждаме късовете месо, които предварително са престояли за 1 час в маринатата от посочените продукти.

Правим около месото венец от обелените цели картофи, предварително леко посолени.

Наливаме отгоре алкохола. Поръсваме само върху картофите с черен пипер. Редим магданоза. Самото месо поливаме с останалата марината.

Печем ястието на максимална мощност за 1 час и за още 30 минути на 150 градуса.

По желание преди печене месото може да се шпикова на десетина места с чеснови скилидки, а между картофите да се пуснат 2-3 глави необелен чесън.

 

 

Пълнена плешка със сос от майонеза

ПРОДУКТИ

1  агнешка плешка,  200 г  майонеза,  4 с.л.  кисело мляко,  2  скилидки чесън,  20  малки лукчета,  10 маслини,  250 г  гъби,  2  моркова,  30 г  краве масло,  250 г  ориз,  2-3 с.л.  соев сос, кимион, черен пипер, сол на вкус, риган, розмарин, ронена чубрица, куркума

НАЧИН НА

ПРИГОТВЯНЕ

Обезкостяваме  плешката, като внимаваме да се запази целостта ѝ. Намазваме със соевия сос и поръсваме с подправките.

Запържваме  в маслото лукчетата до златисто и нарязаните гъби, добавяме настъргания морков и почистения ориз. Разбъркваме и заливаме с чаша вода.

Прибавяме  сол, черен пипер, кимион и варим до набъбване на ориза. Охлаждаме плънката и я разпределяме върху плешката.

Завиваме  на руло и усукваме с конец. Слагаме в съда за печене. Разбъркваме майонезата с киселото мляко и добавяме пресования чесън. Заливаме рулото със соса. Печем на 200-220 градуса под фолио.

 

 

Агнешко руло в було

ПРОДУКТИ

За 6 порции:  агнешка плешка около  2,5 кг , агнешки комплект около  2 кг  - бял дроб, сърце, момици и черва,  700 г  було,  125 г  пресно масло,  50 г  джоджен,  300 г  домати, малко пресен чесън,  1  връзка магданоз,  4  връзки пресен лук,  100 г  ориз,  20 г  червен пипер, сол и черен пипер на вкус,  200 г  гъби

НАЧИН НА

ПРИГОТВЯНЕ

Поставяме  плешката с ребрата нагоре. С остър нож премахваме ребрата и кокалите. Разстиламе го като кърпа и завързваме здраво с памучен или конопен конец. Поставяме месото в тава с масло, сол, черен пипер и вода. Покриваме с алуминиево фолио и печем до готовност на 180-200 градуса. Накрая махаме фолиото и поливаме месото със соса до получаване на червеникав цвят.

Варим  костите заедно с дреболиите до готовност. Отделяме месото от костите и го нарязваме на ситни парчета. Режем сварените дреболии на малки кубчета. В тиган с прясно масло запържваме ориза, гъбите, дреболиите и нарязания на ситно лук. Към тях прибавяме червения пипер, солта, черния пипер, ситно нарязания магданоз, доматите и обраното от кокалите сварено месо. Сипваме 400 г топъл бульон от варените продукти. Печем сместа във фурна 20-25 мин при 180 градуса.

Нарязваме  булото на квадрати и го поставяме в черпак. Слагаме в него дроб сармата и го увиваме като топка. Поставяме я в тава със завитата страна отдолу, добавяме малко бульон и около 20 г прясно масло. Запичаме до зачервяване на булото. След като изстине добре, махаме конците от рулото и го нарязваме на шайби.

Подгряваме  месото в соса от печеното, добавяме дроб сармата и украсяваме с пресния чесън и резенчета домати.

 

 

Агнешка глава в шкембе

ПРОДУКТИ

агнешка глава,  3 бр.  агнешко шкембе,  50 мл  олио или масло, червен пипер, черен пипер, сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Осоляваме  агнешката главичка, намазваме я с мазнина и червен пипер и я зашиваме в шкембетата.

 

Поставяме  на дъното на тавата теракотена плочка, за да не залепне шкембето. Сипваме вода в тавата до половината на съда и добавяме останалата мазнина.

Покриваме  тавата с алуминиево фолио и печем 1,5 ч при 200 градуса. По време на печенето я обръщаме, за да се изпече равномерно. Готова е, когато шкембето се разкъсва от само себе си.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft