12 агнешки котлета
сол и прясно смлян черен пипер
2 с.л. зехтин
1/4 ч.ч.. ситно нарязан лук
1/2 ч.ч. сок от нар, пресен или консервиран
1/3 ч.ч. сухо червено вино
1/4 ч.ч. пилешки бульон
1 1/2 с.л. балсамов оцет
1 с.л. ситно нарязана прясна мащерка
1 ч.л. мед
2 с.л. краве масло, охладено, нарязано на малки кубчета
Поръсете измитите и добре подсушени котлети със сол и черен пипер. Загрейте силно зехтина в дълбок тиган. Запържете котлетите на части до златисто кафяво от двете страни (за около 2 минути на страна за средно сурови, 3 мин. за средно изпечени). Извадете, прехвърлете гив плато и ги запазете топли.
Изсипете излишната мазнина от тигана (оставете около 1 с.л.). Добавете ситно нарязания лук в тигана и задушавайте като разбърквате до светлозлатисто за около 1 - 2 минути. Добавете сока от нар, виното, пилешкия бульон, балсамовия оцет, мащерката, меда и гответе като разбърквате, докато течността намали обема си наполовина. Намалете температурата на котлона и добавете маслото, като разбърквате докато се разтопи и се поеме напълно. Подправете соса на вкус със сол и черен пипер.
Прехвърлете агнешките котлети в чинии за сервиране и поднесете със соса и гарнитура по желание - например картофено пюре или задушени зеленчуци, а може и с прясна салата според сезона.