За плънката:
115 гр. козе сирене
12 листенца мента, смлени
2 ч.л. мед
За кюфтенцата:
500 гр. смляно агнешко месо
2 чаши пресен спанак, фино нарязан (около 1 чаша след нарязването)
3 скилидки чесън, счукан
1 стрък пресен лук, смлян или нарязан ситно
1 яйце
сол и черен пипер
За спаначеното песто:
4 шепи пресен спанак
2 или 3 листенца мента
2 скилидки чесън
2 ч.л. кимион
1 ч.л. кориандър
170 гр. кисело мляко
Загрейте фурната на 190 градуса. Пригответе плънката, като смесите всички 3 съставки в купа. В друга купа смесете всички продукти за кюфтенцата, докато се омесят добре. Оформете от каймата топчета с размер на топка за пинг-понг, след това ги сплескайте на плосък диск. В средата на диска сложете лъжичка от сместа с козето сирене и внимателно съберете страните около плънката, като я затворите плътно и оформите обратно на топче. Оформете така цялата смес. Поставете топчетата върху намазнена тавичка и печете около 20 минути, като ги обърнете веднъж по средата на печенето. Поднесете ги с пестото от спанак и кимион.
За пестото: в кухненския робот смелете всички съставки, освен киселото мляко. Добавете млякото и пюрирайте.