За 4 порции:
500 гр. агнешка плешка, нарязана много на тънко – около 10-12 резена (ако е необходимо, ги начукайте с чук за пържоли)
2 сварени яйчени жълтъка
2 с.л. нарязан магданоз
2 с.л. нарязана мащерка
2 с.л. чубрица
1/3 чаша стафиди
1/3 чаша фурми без костилка
щипка шафран
¼ - ½ ч.л. индийско орехче (на вкус)
½ ч.л. черен пипер
¼ ч.л. карамфил
½ ч.л. сол
4 с.л. масло
1 с.л. оцет
сол и пипер на вкус
За соса:
¼ чаша качествено червено вино - портвайн или друго
½ ч.л. смлян джинджифил
щипка канела (по желание)
¼ чаша оцет
Смесете билките и сушените плодове с подправките и оцета, прибавете стритите жълтъци и 1 с.л. от маслото, докато се оформи гладка смес (може да използвате блендер или кухненски робот – на пулсов режим). Сложете резените агнешко върху плот и ако е необходимо ги изтънете с чук за пържоли. Сложете 1 ч.л. от плънката във всеки резен, подвийте отгоре крайчетата и навийте на стегнато ролце. Набодете ги с клечки за зъби, ако е необходимо, и поръсете със сол и черен пипер. Изпържете сармичките в останалото масло на среден огън, или най-добре ги изпечете на грил. Когато са готови, вземете виното, оцета и джинджифила и деглазирайте тигана с тях. Поднесете ролцата със соса върху плато от зрънцата нар.