1,5 кг. пушен агнешки бут (или агнешки ребърца)
3-5 бр. дафинов лист
10 гр. черен пипер на зърна
250 гр. червени боровинки
80 гр. захар
40 мл. портвайн
15 гр. цели карамфилчета
300 гр. кайсии от консерва
Пушеният бут се накисва в студена вода и малко оцет за 18-20 часа, после се слага в голям съд и се покрива със студена вода. Кипва се, отпенва се, прецежда се и се налива отново студена вода, като се добавят дафиновите листа и черният пипер. Кипва се, захлупва се и се оставя да къкри на слаб огън за 35 минути. Сваряват се червените боровинки и захарта в 100 мл. вода и се прецежда, като плодовете се запазват. Кипва се сосът, докато стане на сироп, добавя се портвайнът.
Фурната се загрява на над 200 градуса. Изважда се бутът и се изрязва кожата му. Правят се нарези по сланината и се слага по едно карамфилче в точките, където се срещат нарезите. Намазва се със сиропа и се пече във фурната за около 2 часа, като редовно се полива със сироп. Поднасят се запазените червени боровинки и половинките кайсии като гарнитура заедно с бута.
По желание може да замените кайсиите с друг плод - например смокини, от консерва или сухи такива (предварително накиснати).