![admin](https://i.zajenata.bg/images/0/th_13af5f6b523fc05e7c790c3c67088613.jpg)
500 г брашно тип 500
100 мл вода
150 мл прясно мляко
7 г суха мая
1 ч л сол
1 ч л захар
ПЪЛНЕЖ:
250-300 г сирене Сулгуни (или кашкавал, моцарела)
40 г краве масло
4 яйца
Маята, захарта и 2 с л брашно се размиват в топлата вода. Сместа се покрива и се оставя на топло за 10 минути докато шупне маята. В голяма купа се пресява брашното заедно със солта. Омесва се тесто, като се прибавя шупналата мая и топлото мляко. Меси се няколко минути до получаване на гладко и еластично тесто. Покрива се и се оставя на топло да втасва 30-40 минути.
Втасалото тесто се разделя на 4 части. Всяка част се разтегля на овална питка. Два срещуположни края се навиват малко и леко се прищипват, за да образуват по-висок ръб. Така оформените питки се пълнят с настъргано сирене. Покриват се и се оставя за 15 минути.
Фурната се загрява на 180 С. Питките се пекат 20-25 минути до златиста коричка. Във всяка питка се изсипва по 1 леко разбито яйце, което внимателно се разбърква със сиренето. Пекат се още 5 минути. При изваждането от фурната във средата на всяко хачапури се поставя по 10 г краве масло.
Бележки:
* Хачапури е традиционна грузинска питка със сирене ("хачо" - извара, "пури" - хляб).