За един от детските празници направих сладкиш с много шоколад . Нарязах я на квадратчета, за да е достатъчна за всички. Но не помогна. Изненадващо, десертът беше разграбен по-бързо, отколкото можех да налея напитките в чаши. Следващият път вече приготвих 2 торти.
Трюфелната торта е един от онези домашни десерти, които с удоволствие се готвят. Какво можем да кажем за вкуса му. Но внимавайте, защото този деликатес е доста калоричен. Една хапка е достатъчна за цяла вечер на игри и забавления!
Съставки
Сметана 200 гр
Захар 1 чаша
Яйце 1 бр
Бакпулвер 1 ч.л.
Пшенично брашно 150 гр
Какао на прах 160 гр
Масло 200 гр
Кондензирано мляко 200 гр
Млечен шоколад 90 g
Подготовка
Първо, нека приготвим тестото. Разбийте яйцето и захарта в дълбока купа. Добавете заквасена сметана към масата. Разбъркайте. Сега постепенно изсипете брашното, пресято с бакпулвер в купата.
Замесете жилаво тесто без бучки. Към него добавете половината от общото количество какао. Смесете добре. Сложете във форма с диаметър 25 см с пергамент.
Ако няма пергамент, просто намажете формата с олио. Изсипете тестото в нея, изгладете го. Сложете тортата във фурна, загрята до 170 градуса за 35-40 минути. Проверете готовността с клечка за зъби.
Оставете готовата торта да се охлади напълно. След това я нарежете на 2 по-тънки блата. Ако предпочитате по- сочен сладкиш, накиснете блатовете с кафе или сироп.
След това вземете сметаната. Разбъркайте омекотеното масло с кондензирано мляко и останалото какао на прах с пасатор. Разпределете тази дебела маса върху тортите, както и отгоре и отстрани на тортата.
Можете да украсите трюфелната торта както с шоколадова глазура, така и с настърган замразен шоколад. Сладките с трюфели изглеждат много хармонично на готовата торта. Съгласете се, не е срамно да сервирате този десерт дори на празнична трапеза. Гответе и зарадвайте близките си. И също така споделете вашите впечатления с нас!