Много хора смятат, че домашният хляб е нещо много сложно и е по силите само на опитни готвачи. Но всъщност печенето на ароматен вкусен хляб изобщо не е толкова трудно, колкото ви се струва!
Тази проста рецепта ще е много полезна за всички, които не искат да ядат съмнителни купешки продукти, закотвени са у дома поради карантината или просто предпочитат пресен топъл хляб! Ето най-лесната рецепта за домашен бял хляб:
Най-лесният домашен бял хляб
Продукти:
400 гр.брашно
80 мл зехтин
1 ч.л.сол
25 гр.прясна мая
1 чаша топла вода
Приготвяне:
1. Разтворете маята в топлата вода. Пресейте брашното в голяма купа, изсипете солта, добавете зехтина, добавете и разтворената мая.
2.
3. Щом стане на гладка топка, покрийте тестото и оставете на топло място за 1 час.
4. След като тестото втаса, го омесете леко отново. Оформете тестото в леко продълговата форма, като го "разточите" леко с ръце.
5. След това направете отгоре няколко успоредни разреза с остър нож. Оставете за 10-15 минути.
6. Печете на 170 ° 10 минути. След като тестото се надигне хубаво, повишете температурата на 180 ° и печете още 30 минути.
Това е всичко!