Ягодите са наистина кралски плодове! Със сметана, сладолед или просто така - няма човек, който да не обича ягоди! Но когато сезонът е в разгара си и вече имате достатъчно от тях, можете да помислите да ги запазите за зимата.
Конфитюрът от ягоди е първото нещо, което идва на ум, когато става въпрос за консервиране на плодове за студения сезон. Но какво, ако не харесвате сладко от ягоди или просто ви е омръзнало от него?
Каним ви да разширите продуктовата си гама и да научите 5 вкусни алтернативи , които да заменят скучните сладка и компоти от ягоди. Ето няколко лесни идеи какво още можете да приготвите с тези вкусни вълшебни плодове, които за съжаление имат много кратък сезон. Тази статия е за тези, които имат достатъчно късмет да имат голяма реколта!
КАКВО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ОТ ЯГОДИ
Замразени ненарязани ягоди
Това е най-простата, но най-универсалната идея. Остава само да измиете ягодите, да ги подсушите, да ги поставите във фризера и да изчакате зимата.
А през зимата можете да правите компоти, торти с ягодов крем, сладолед, коктейли или шербети от здравословни ягоди! Размразените плодове губят формата си и не са много приятни за ядене, но са идеални за всички други сладкиши.
Ледено сладко
Залейте измитите и чисти плодове с вряла вода. След това стерилизирайте съдовете, с които ще ги напълните. Най-добре е да използвате контейнери с капаци и те трябва да бъдат изсушени преди затваряне.
Пюрирайте ягодите с пасатор заедно със захар до пълното им смилане. След това поставете бъдещия десерт в подготвените контейнери и го поставете във фризера.
Такива плодове не замръзват напълно, така че можете да ги вземате от контейнера на малки порции. Този вариант на замразени ягоди идеално запазва всички витамини и хранителни вещества.
Ягодови бонбони
Това е любимата ми версия! Общият принцип на производство на бонбони за смучене важи и в този случай: плодовете се намачкват на пюре, добавят се захар и други подправки (мента, босилек, ванилия, канела), след което масата се изсипва в специален съд и се поставя в електрическа сушилня.
След 5-12 часа (в зависимост от съдържанието на влага в плодовете), приготвените ягодови пастили могат да се навият на рула и да се съхраняват за зимата. Ако нямате сушилня, пастилите могат да се приготвят във фурна на ниска температура.
Ягодов сладолед
За да напълните фризера с този натурален деликатес, ще са ви необходими еднолитров буркан пресни ягоди, чаша захар и 500 г сметана.
Измийте плодовете, бланширайте ги във вряща вода и ги смелете с пасатор или блендер. Добавете захар към пюрето и изчакайте, докато се разтвори.
Сметаната се охлажда и се разбива с миксер, като се добавя пюрето от горски плодове. Напълнете машина за сладолед или плитка купа със сместа и поставете във фризера. Ако нямате специална машина за сладолед, разбърквайте сместа на всеки половин час, за да не замръзне.
Чипс от ягоди
Приготвянето на този натурален плодов чипс не изисква почти никакви усилия: просто измийте плодовете, изсушете ги и ги поставете в електрическа сушилня или тава във фурната.
Чрез сушене на ягоди получавате вкусен чипс, който няма да заема много място, но има десетки места, където можете да го използвате! Ягодовият чипс е удоволствие да се яде, може да се добави към мусове, торти, чай, мюсли, кексчета и пр. сладости.