Това вкусно предложение с тиквички определено ще се превърне в любимата ви лятна вечеря - бързо, апетитно и здравословно! Невероятно хрупкавите и вкусни шишчета от тиквичка са поредната рецепта, която заслужава нашето (и вашето внимание) това лято - чудесна алтернатива на пържените тиквички, която може спокойно да похапвате без притеснения за фигурата. Идеални са и за пикник, защото лесно се хапват (предвид, че са забодени на клечка) и не са никак мазни.
Хрупкави шишчета от тиквичка
Продукти:
- 2 тиквички
- 2 яйца
- 1 чаша брашно
- 1 чаша галета
- 50 гр. пармезан (или друго твърдо сирене)
- сол и черен пипер на вкус
- малко зехтин
- клечки за зъби или шишчета за барбекю
Приготвяне:
Измийте добре тиквичките - не ги белете, за да запазят хрупкавостта си после. Отрежете краищата на всяка тиквичка и я разрежете на три по дължина. След това всяко парче разрежете на 4 ето така:
Готовите четвъртинки внимателно набодете на дървени клечици и пригответе настрана:
След като сте готови, разбийте в купа 2 яйца. В друга купа изсипете чаша пшенично брашно. В трети, по-голям съд, изсипете 1 чаша галета и добавете 50 гр. настърган пармезан. Посолете и добавете черен пипер на вкус.
Внимателно панирайте всяка тиквичка първо в брашно, след това в яйце и накрая - в галетата с пармезана. Повторете отново панирането в същия ред. Готовите панирани тиквички подредете в подходяща тавичка, намазана с малко зехтин.
Отгоре намажете внимателно всяка тиквичка със зехтин и ги пъхнете да се пекат в загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути (в зависимост от фурната). Щом придобият приятен златист загар, извадете тиквичките и ги поднесете със сос по желание.
Да ви е сладко!