Мекиците са сред любимите лакомства за закуска у нас. Само че дългият процес по приготвянето на тесто, изрязването и пърженето обикновено спира всеки желаещ да си ги приготви.
Продукти:
1 яйце
200 мл кисело мляко
1 ч.л.сол
1 с.л.олио
300 гр.брашно
1 ч.л.бакпулвер
200 гр.сирене или кашкавал
Приготвяне:
В купа счупете яйцето, изсипете 200 мл кисело мляко, добавете 1 супена лъжица олио и 1 ч.л. сол.
Измерете 300 грама брашно и добавете 1 чаена лъжичка бакпулвер. Добавете пресятото брашно с бакпулвера към сместа от мляко и яйце, и замесете тестото.
Тестото се получава меко и леко лепнещо по ръцете. Може би ще ви трябва малко повече или по-малко брашно от посоченото количество - добавяйте го постепенно.
Настържете сиренето на едро ренде. Тестото разточете на слой с дебелина 5 мм.
Разпределете сиренето върху тестото и го навийте на руло, като защипете ръбовете. Нарежете на шайби с ширина 1,5-2 cm.
Вземете 1 шайба, притиснете с длан и я изтънете с точилка до дебелина 5 мм.
Изсипете олио в тигана, нагрейте, сложете вътре мекичките. Изпържете ги на умерен огън от двете страни до златисто-кафяво - отнема около 1 минута от всяка страна.
Готовите мекици извадете върху хартиена кърпа, за да попие излишното олио.
Приятен апетит!