Земната ябълка или гулията е изключително лечебно растение, което се отглежда най-вече заради лечебния си корен, но и заради декоративния си жълт цвят. Размножава се бързо, така че месец октомври е най-подходящ да го изкопаете и да се насладите на вкуса му.
Преди това е било непознато растение за хората, но сега има много хора, които го отглеждат за лекарство и храна. Тази билка, наподобяваща картоф, се превърна в истински кулинарен хит през последните няколко години, а причината за това са нейните лечебни свойства.
Латинското наименование на растението е Helianthus tuberosus. Известно е още като ерусалимски артишок или див картоф. В Китай се нарича yang jiang, а в традиционната медицина коренът и листата се използват като лекарство. Лечебен е, когато се използва като храна и се използва също във фармацевтичната индустрия.
Това растение се разпознава по високите си стъбла и големите жълти цветове, обича песъчлива почва и понася добре неблагоприятните условия. Издържа на суша, но и на ниски температури до -30 градуса. Обича влагата, но не се препоръчва да го засаждате на места, където преди са били засадени или все още растат слънчогледи. Може да се засажда в късна есен или ранна пролет.
Този необичаен зеленчук също има ниска калорична стойност. Съдържа около 73 калории на 100 грама, което го прави идеална храна за борба с излишните калории. Също така е отличен избор за хора с нарушена чревна флора и лошо храносмилане. Цикорията ще им реши този проблем за нула време.
Гулията е богата на витамини и минерали
Съдържа много калий, който е важен за контролиране на кръвното налягане, за регулиране работата на сърдечния мускул и цялото сърце, регулира водата в тялото и предаването на нервните импулси, както и фосфор, който е важен за здраве на зъбите и костите. Само половин чаша прясна земна ябълка осигурява 20% от дневните ви нужди от калий.
За разлика от картофите, тя не съдържа нишесте. Богата е на инулин, което не води до повишаване нивото на захарта и инсулина в кръвта, така че е отлична храна за диабетици.
Гулията може да се консумира варена, печена или сурова, но най-добре е сурова, настъргана на ситно в салата със смесени зеленчуци. Може да се използва и като заместител на други зеленчуци, като варени или печени картофи, които често се използват като гарнитура към основното ястие.
Гулията има ниска калорична стойност и много хранителни вещества. Съдържа натрий, калий, фосфор, калций, желязо и магнезий и витамини A, B, C и D, както и незаменими аминокиселини. Най-важната съставка обаче е инулинът, полизахаридът, който всъщност е пробиотик и стимулира развитието на добри бактерии в червата.
Земната ябълка е полезна и за хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, тъй като допринася за общото намаляване на холестерола в кръвта. Освен това укрепва кръвта и помага при анемия и други заболявания на кръвта и кръвоносните съдове.
Смята се за отличен естествен афродизиак.
Това са лечебните свойства на гулията:
- укрепва имунитета
- засилва либидото
- повишава плодовитостта
- намалява риска от стерилитет
- стимулира потентността
- има антибактериално и антиоксидантно действие
- е естествен диуретик
- може да се използва за предотвратяване на алергии
- помага при остеопороза
- регулира кръвното налягане
- подобрява здравето на сърцето (високо ниво на калий) -
- чудесна е за здравето на червата
Как да ядем гулия:
За разлика от картофите, гулията може да се консумира сурова. По-специално, не е необходимо топлинно да се обработва. Можете да я приготвите под формата на салати или да я сготвите под формата на супи, яхнии, като гарнитура...
КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ
Въпреки че може да се консумира сурова, гулията може да се сервира на супа или салата.
Супа от земна ябълка:
- 4 корена гулия
- 2 моркова
- 1 корен морков с листа
- 150 г варен картоф
- 1 супена лъжица безглутеново брашно
- 3 супени лъжици зехтин
- Сол на вкус
Приготвяне:
Морковите и магданозът се нарязват на кубчета, запържват се в зехтина и когато зеленчуците потъмнеят се добавят брашното и литър подсолена вода. През това време обелете гулията, нарежете я на кубчета и добавете останалите зеленчуци.
Когато омекне, добавете нарязаните на кубчета картофи, разбъркайте и гарнирайте с наситнен лист магданоз.
САЛАТА ОТ ГУЛИЯ
- 500 г ябълки
- 500 г гулия
- сок от 1 портокал
- зехтин
Приготвяне:
Обелете ябълките и гулията, след което ги настържете. Залейте с портокалов сок и добавете супена лъжица зехтин. Смесете добре.