Така, както ние използваме широко точените кори, така в източните страни и Арабския свят използват традиционните арабски питки - лаваш . За разлика от корите, те са по-сухи и твърди, но когато завиете в тях подходяща плънка, омекват и стават разкошни на вкус.
Панирани рулца от лаваш
Продукти:
3 тънки листа лаваш
2-3 топени сиренца
300-400 г пилешко филе
1 ч.л. горчица
5-6 маса с.л. заквасена сметана
черен пипер, сол, подправки на вкус
2 яйца
олио за пържене
Приготвяне:
Първо, трябва да сварите пилето: добавете вода и варете, докато е напълно готово. Ако искате, можете да поставите дафинов лист и зърна черен пипер в бульона.
Оставете филето да се охлади и след това го смелете с месомелачка, като използвате приставка с малки дупки. Може и да го накълцате в блендер (или на ръка).
Настържете сиренето на фино ренде и смесете с пилето.
В отделна купа смесете заквасената сметана с горчицата, добавете подправки по ваш вкус и разбъркайте. Вместо заквасена сметана можете да вземете майонеза. Смесете получения сос с месото и сиренето.
Разбъркайте добре и ако сместа е плътна, добавете още заквасена сметана.
Вземете един лаваш и го разстелете хубаво върху работната повърхност. Покрийте го с половината от пълнежа, разстилайки добре по целия периметър.
Покрийте отгоре с втори лист лаваш и го притиснете с длани. Намажете с другата половина от пълнежа.
Сега покрийте с третия лаваш и увийте в плътно руло. Оставете за 15 минути, така че пълнежът да попие в питата и да омекне.
След това нарежете рулото на резени с дебелина 3-4 см.
Чукнете яйцата в купа и ги разбийте с вилица. Потопете всеки резен в яйце от всички страни.
Поставете тиган на огъня, добавете малко олио и загрейте. Поставете резените с разреза надолу.
Изпържете от двете страни на умерен огън до златисто-кафяво.
Сервирайте топли.