Мнозина навярно не знаят, че люспите и обелките на доста плодове и зеленчуци са пълни с антиоксиданти и други полезни хранителни вещества, които стимулират здравето на няколко нива. И точно заради това незнание, винаги изхвърляме корите – едни от най-полезните части от всеки плод или зеленчук, а не е необходимо.
Лукът е един от най-полезните за здравето зеленчуци, познат със силните си антибактериални свойства. Лукът има съставки, които са високо ефективни за балансиране нивата на кръвната захар, спиране кръвотечение от носа. Лукът води до апоптоза на раковите клетки (клетъчна смърт) и доставя на имунната система голямо количество от витамин С.
Червеният лук съдържа повече полезни вещества от белия
За разлика от белия лук, червеният съдържа по-големи количества кверцетин, който унищожава свободните радикали в организма. Освен че е силен антиоксидант, кверцетинът има противоракови, антимикотични, антибактериални и противовъзпалителни свойства. Редица проучвания са потвърждавали, че тази съставка ефективно предотвратява образуването на чревни полипи, бори вирусите в тялото (като херпес симплекс, който причинява херпесите по тялото), спира растежа им, лекува псориазис. Не на последно място редовната консумация на червения предотвратява развитието на рак на стомаха. Проучвания са показали, че половин глава лук на ден може да намали риска от това онкологично заболяване наполовина.
Ползите за здравето от лучените люспи
Според изследване, проведено в Cranfield University, Великобритания публикувано в списанието Plant Foods for Human Nutrition обелките от лук имат високо съдържание на диетични фибри, както и фенолни съединения и други флавоноиди. Според изследователите приемането на храни с фибри намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, стомашно-чревни оплаквания, рак на дебелото черво, диабет тип-2 и затлъстяване. Фенолните съединения ефективно предотвратяват коронарна болест и имат анти-канцерогенни свойства. Високите стойности на тези хранителни вещества в люспите и първитe два слоя под тях имат мощен антиоксидантен ефект.
Как да използваме обелките от лук?
За да извлечете кверцетина и другите растителни съединения, които съдържат лучените люспи, просто ги отделете от главите лук преди да ги нарежете за ястието, което подготвяте. Предварително ги измийте и поставете обелките в марля или парче от стар чорапогащник. Завържете малката бохча добре и я поставете да ври в тенджерата с манджата. След като приключите с готвенето, извадете торбичката с люспите. Изхвърлете ги, но тънкия чорап или марля бихте могли да изперете и да изсушите за следваща употреба. Отделно от мощните антиоксиданти, които лучените люспи ще придадат на Вашата гозба, бульонът ще стане тъмнокафяв или ще придобие цвят на махагон, в зависимост от това дали сте използвали обелките от бял или червен лук.