Традицията на Никулден повелява на трапезата да има шаран. Сигурно знаете поне 5 рецепти за приготвянето му, но сме сигурни, че днешната ще ви допадне.
Шаран с хрупкава златиста коричка
Продукти:
1 шаран (тегло 1,5-2 кг)
200 гр.кисело зеле
1 с.л.растително масло
1-2 с.л. вода
1-2 с.л.пшенично брашно
1 яйце
сол и черен пипер - на вкус
подправки за риба - на вкус
Приготвяне:
Измийте добре шарана, почистете от люспите и вътрешностите. Подсушете с хартия, след това посолете, овкусете с подправки за риба и с черен пипер на вкус. Оставете рибата да се маринова в подправките поне за - минути.
През това време пригответе панировката. Смесете 1-2 лъжици рашно, 1 яйце, сол и черен пипер на вкус. При необходимост добавете 1-2 с.л.вряла вода, за да се получи нужната консистенция.
Плътно напълнете рибата с кисело зеле и обилно намажете с панировката от всички страни. След това сложете шарана в тавичка, предварително намазана с олио, и пъхнете във фурната.
Печете на 200 градуса около 40-60 минути (в зависимост от размера на рибата). Шаранът трябва да добие апетитна златиста коричка.
Поднесете с печени картофи, бял сос или просто така, с чаша охладено бяло вино!