Ако имате 2 яйца и чаша заквасена сметана, веднага е готова тази ефирна торта
10 Февруари 2021
38581
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Съставки:
- 2 жълтъка
- 80 г масло
- 70 г захар
- кората от 1 лимон
- 200 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
За крема:
- 2 белтъка
- 80 г захар
- 400 г заквасена сметана или кисело мляко
- 3 с. л. брашно или нишесте
Рецепта:
- Слагам жълтъците в дълбок съд, добавям захар и с бъркалка разбивам жълтъците със захар. Не е необходимо да биете дълго време, достатъчно е масата да стане малко по-лека.
- Добавям масло със стайна температура. А също и с помощта на бъркалка всичко разбърквам добре. Маслото, между другото, е желателно да се използва съдържание на мазнини от най-малко 82%.
- Сега - лимонова кора. Натрийте върху фино ренде само яркожълтата част на кожата. Изсипете предварително пресято брашно, бакпулвер и сол. Разбърквам всичко добре с шпатула.
- Докато месите тестото, постепенно изсипвате цялата порция брашно, така че е много по-лесно да замесите тестото. Когато стане неудобно да работите с тестото с шпатула, започвам да месим с ръце, първо в контейнер и след това го прехвърлям на масата.
- Не е нужно дълго да месите тесто, достатъчно е всички съставки да се смесят заедно. Оформям колбас от тестото и го разделям на две части, едната малко по-голяма. Изпращам тестото във фризера за двадесет минути, докато правя плънката.
- Изсипвам протеините в чист сух съд, добавям сол и започвам да разбивам с миксер. Разбивайте, докато масата се увеличи значително в обема си и стане ефирна. Обикновено ми отнема три минути, но всичко зависи от мощността на вашия миксер. Сега постепенно добавете захар, без да спирате да разбивате. Разбийте белтъците, докато има доста стабилна пухкавост.
- Сега добавям заквасена сметана със стайна температура към разбитите белтъци. Добавям на малки порции, като непрекъснато разбивам. След като добавите цялата заквасена сметана, изсипете малко брашно и разбийте отново добре с миксер. Брашното може да бъде заменено с царевично нишесте, тогава текстурата на крема ще бъде още по-мека.
- Вземете голямо парче тесто и го разпределете равномерно на дъното на формата.
- Върху тестото намазвам пълнеж със заквасена сметана. Равномерно разпределете с шпатула.
- И сега отгоре върху слоя заквасена сметана добавете втората част от тестото, равномерно разпределяйки се по цялата повърхност.
- Слагаме тортата в предварително загрята фурна до 180 градуса за половин час.
- След изпичането препоръчвам да оставите тортата да се охлади напълно.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари