Ако ви се хапва нещо сладко и имате ябълки вкъщи, направете този много вкусен Старинен сладкиш с ябълки . Приготвя се бързо и е много здравословен. Сигурно имате всички останали продукти в кухнята, просто ги смесете и сложете сладкиша да се пече. След това просто го поръсете с пудра захар и настърган кокос и сервирайте.
Правя го от години и кара целия ми апартамент да мирише прекрасно. Може да се яде студен или топъл, според мен е по-вкусен като изстине, но децата обикновено нямат търпение и изяждат половината тава, докато е още топъл-топъл. Може да поднесете домашния ябълков сладкиш и когато имате гости. Всички ще бъдат възхитени. Ето какво ви трябва:
Старинен сладкиш с ябълки
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 3 ябълки (500 грама)
- 2 супени лъжици лимонов сок
- 1 чаена лъжичка канела
- 4 яйца
- 1 пълна чаша кристална захар (200 грама)
- 1 малка чаена чаша олио (120 мл)
- 1 чаша прясно мляко (200 мл)
- 2,5 чаши брашно (300 грама)
- 1 пак.ванилова захар (5 грама)
- 1 пак.бакпулвер (10 грама)
- 1 чаша орехи (120 грама)
ПРОЦЕДУРА:
Първо пригответе ябълките. Използвайте здрави и неповредени плодове. Измийте ги добре под течаща вода (обелете ги, ако са пръскани), след което ги нарежете на тънки кубчета, много малки, все едно режете лук. Прехвърлете ябълките в по-дълбок съд и ги залейте с 2 супени лъжици лимонов сок, за да не потъмняват и разбъркайте.
Обикновено се добавя канела, за да придаде още по-красив аромат на ябълките, а скъпата ни читателка Лиляна Велковска предложи интересен начин да предотвратите потъмняването на ябълките. Тя предложи да ги полеете със сока от два портокала и така сладкишът ще стане по-вкусен и освежаващ, но разбира се, лимоновият сок също действа по същия начин.
В отделна по-дълбока купа разбъркайте четирите яйца с 1 пълна чаша кристална захар и 1 пакетче ванилова захар. Смесете съставките, след което добавете 1 чаена чаша олио и 200 мл мляко със стайна температура. След постепенно добавяне на млякото разбъркайте, докато сместа стане гладка.
Пресейте през сито 2,5 чаши брашно, смесено с 1 пакетче бакпулвер. Постепенно добавете брашното, за да смесите съставките. След добавяне на сухите съставки разбъркайте сместа с шпатула или на най-бавната скорост на миксера, за да не спада.
Накрая добавете 1 чаша смлени орехи и разбъркайте, за да се разпределят равномерно съставките. След като получите хомогенна смес, добавете нарязаните на ситно ябълки и всичко се разбърква с лъжица или шпатула.
Подгответе тавичка или форма със стандартни размери или каквато имате и я намаслете добре отдолу и отстрани с помощта на четка. Можете да използвате и по-малка тава, за да получите по-висок сладкиш. В този случай трябва да печете по-дълго време.
Изсипете сместа и я заравнете добре, след което я сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 25 минути, като проверявате.
Като изстине се поръсва с пудра захар и кокосови трохи.
Да ви е сладко!