4 яйца, чаша захар, чаша грис и буквално ще се топи в устата ви! Десерт, който ще помните дълго, защото е много сочен, лесен за приготвяне и страшно вкусен. Прилича на класическото реване, но допълнен с орехи и сметанов крем, които му придават приятен завършек.
Грис-торта с орехи и сметана
Продукти (за тава с размери 30х22 см):
- 4 яйца,
- 1 чаша захар,
- 1 чаша прясно мляко,
- 1 чаша олио,
- 1 чаша грис,
- 1 чаша орехи,
- 1 чаша брашно,
- 1 пакетче бакпулвер,
(мерят се с една и съща чаша от 200 ml)
За сиропа:
- 500 г захар,
- 600 мл вода.
За украса:
- 2 сметани на прах,
- 200 мл вода,
- 4 супени лъжици захар,
- ванилия,
- смлени орехи
Приготвяне:
В дълбока купа разбийте четири яйца с 1 чаша захар.
Снимка: YouTube
Разбийте яйцата с телена бъркалка или вилица, докато захарта започне леко да се разтапя. След това добавете една чаша мляко, разбъркайте, след това една чаша олио и отново разбъркайте за кратко.
Към сместа добавете една чаша грис, 1 чаша смлени ядки, 1 чаша брашно и 1 пакетче бакпулвер.
Снимка: YouTube
След като добавите всяка съставка, разбъркайте за кратко, за да се включи в сместа.
Когато се разбърка хубаво, сместа се изсипва в средно голяма тава, предварително застлана с хартия за печене. Разклаща се и се заравнява, след което се пече половин час в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Снимка: YouTube
За сиропа: Залейте 500 г захар с 600 мл вода и оставете да ври, докато захарта се разтвори. Гответе няколко минути, докато захарта се разтвори напълно. Охладеният сладкиш се залива с топлия сироп. Оставете сиропа да попие.
За украса: две сметани се смесват с 200 мл вода (може и газирана) и 4 супени лъжици захар, след което се разбиват на пяна. Добавете 1-2 чаени лъжички ванилов аромат към разбитата сметана или на вкус.
Оставете разбитата сметана в хладилника за половин час да се охлади, след което я намажете върху тортата и я загладете.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Отгоре поръсете смлени или нарязани ядки.
Снимка: YouTube
Нарежете готовия и охладен сладкиш на кубчета и поднесете.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!