През последните години животът ни все повече се основава на седене и лежане пред телевизора. Пандемията ни „затвори“ в домовете ни, а физическата ни активност намалява все повече. Животът ни е сведен до седене пред големите екрани, обилно хранене и липса на физическа активност.
При голяма част от жените е наличен т.нар „синдром на карантинно лице“, тоест лицето им изглежда все по-уморено, отслабнало, а бръчките – по-видими. Двама американски експерти, които изследваха този синдром на карантинното лице, стигнаха до интересно заключение:
„ Карантинното лице “ е характерно за много хора изминалите 2-3 години и се причинява от прекалено дългото стоене на закрито и гледане в екраните на телевизори, смартфони и компютри, а при липса на чист въздух и слънце лицето показва признаци липса на витамин D."
Изследване на Glowday, компания за нехирургично лечение, разкрива, че жените намират кожата и тена си значително засегнати от престоя си на закрито и карантината е основният "виновник". Рос Пери, медицински директор на "Козмедикс" посочва:
„Ние наричаме този проблем синдром на карантинното лице. Липсата на витамин D и „взирането“ в екраните се отразява негативно на кожата и здравето ни.“ Рос Пери и неговият сътрудник изброяват най-честите причини за появата на този нежелан синдром и посочват какво може да се направи по въпроса."
Причини: Сухи петна по челото поради недостиг на витамин D
Тялото ни получава по-малко витамин D през зимата, но времето, което прекарваме на закрито, допълнително намалява приема на този витамин.
Витамин D може да предотврати стареенето на кожата, докато ниските нива могат да влошат кожата и да се появят екзема или псориазис. В резултат на това могат да се появят сухи петна по челото или останалата част от лицето - каза Рос пред The Sun.
Напукани устни и белещ се нос от парното
Ниската влажност и температури означават, че защитната функция на нашите лигавици не работи правилно, така че влагата, предназначена за кожата, преминава през външния слой и се изпарява, правейки кожата суха, което причинява напукване на устните и кожата на носа беля.
Увеличете приема на мазнини
Яжте храни, богати на омега-3 мастни киселини като сьомга, орехи и ленено семе. Те са ключови за поддържането на здрава кожа.
Използвайте съставки като някои липидни съединения (церамиди), масло от ший и масажирайте с растителни масла в грижата за кожата си
Появата на акне поради стрес кара тялото да отделя хормони като кортизол (хормона на стреса), който „казва“ на жлезите в кожата да произвеждат повече мазнина – което често води до акне и други кожни проблеми. Стресиращата домашна среда, лошата диета и пиенето на алкохол също могат да причинят акне.
Поява на бръчки поради дълго седене зад екрана
„Прекомерното излагане на екрани може да ускори процеса на стареене. Средно един офис служител може да прекара до десет часа в компютър, а младите проверяват телефона си до 150 пъти на ден.
Това причинява повече усилия, защото очите ни мигат с 50 процента по-малко на минута. Уморените очи водят до повече кривогледство и, заедно с мръщенето, насърчават процеса на развитие на бръчки." – посочва Пери.
Задайте времеви лимит на телефона си или настройте приложение, което ви казва колко време пред екрана сте прекарали на ден. Поставете граница за себе си и най-важното, практикувайте я. Потърсете кремове за очи, които съдържат керамиди.
Те образуват кожна бариера и помагат за задържане на влагата, което е важно за предпазване от екранна светлина, замърсяване и температурни промени. Поддържайте кожата постоянно хидратирана, за да сведете до минимум появата на бръчки.
Сухи очи от прах
„Прахът и мръсотията се натрупват по-бързо, защото прекарвате все повече време на закрито. Поради липсата на чист въздух в стаята, може да кихате или да почувствате сърбеж в гърлото или да имате сухи, раздразнени очи. „Централното отопление причинява дехидратация на лигавицата на очите, което прави очите още по-сухи“, казва Пери.
Опитайте капки за очи за облекчаване на симптомите или излезте на разходка. Ако не можете да излезете, изплаквайте очите си обилно с вода на всеки 1 час. Наистина е важно да поддържате циркулацията на чист въздух, така че отваряйте често прозорците. Поддържайте работната си повърхност чиста и избягвайте да търкате очите си.
Избягвайте пигментацията със синя светлина
Както посочихме по-рано, синята светлина от нашите екрани достига до окото ни точно както UV лъчите, които имат способността да проникват дори по-дълбоко. Синята светлина допринася за хиперпигментация в някои тонове на кожата и може да допринесе за стареенето на кожата.
В допълнение към потенциалното причиняване на тъмни петна по кожата, това може да доведе и до спад в антиоксидантната защита в нашата кожа, което прави кожата по-податлива на UV увреждане.
Променете дисплея на екрана си на нощна светлина и използвайте съставки, включително цинк, екстракт от червени водорасли и лутеин, които също предпазват от синя светлина. Слънцезащитните кремове с 30% SPF често са добър щит за лицето ви.
Зачервяване от преяждане
Кортизолът, хормонът на стреса, може също да увеличи желанието ни и склонността ни да посягаме към леки закуски, което може да направи кожата ни червена и подпухнала – особено за тези с естествено червена кожа или розацея. Телата ни са наводнени с мастни киселини и наситени мазнини, излишък от натрий и захари и рафинирани въглехидрати, което влияе върху настроението, енергията и в крайна сметка кожата ни.
Усещане за махмурлук поради консумация на алкохол
Алкохолът е диуретик, което означава, че може да ви дехидратира. Може да забележите, че изглеждате изтощени след консумация на алкохол. Диуретичният ефект на алкохола означава, че губите всички витамини и хранителни вещества, а кожата губи блясъка си.
Редовното пиене на алкохол също може да доведе до подуване на бузите и челюстта. Ако сте пили малко повече алкохол предната вечер, пийте много вода на следващия ден. Отделете време и за масаж на лицето. Масажът ще помогне за изхвърляне на токсините и намаляване на отока.
Болка във врата поради прегърбването
Прегърбеното от седене пред лаптоп или телефон за дълги периоди от време може да доведе до схванат и възпален врат и периодично главоболие. Това се дължи на накланянето на главата надолу и напред. За дълги периоди от време това може да причини гръбначни проблеми и деформации. Ето защо е важно редовно да седите в изправено положение.
За да предотвратите появата на „синдрома на карантинното лице“, трябва да си направите план и да си поставите ограничение във времето за прекарване на времето пред екрана. Практикувайте бързо ходене, разходки и кардио упражнения, за да подобрите блясъка на кожата, както и цялостното здраве. Ако нямате време за упражнения или разходка, ставайте на всеки половин час и направете няколко крачки из къщата.
Съсредоточете се върху яденето на здравословни храни и пиенето на много вода. През зимните месеци се препоръчва използването на няколко добавки, които поддържат здравето и укрепват имунната система. По-долу в текста можете да прочетете някои от най-използваните добавки за тези месеци.
Витамин D
Витамин D3 никога не трябва да се пренебрегва, когато става въпрос за поддържане на добро здраве, и има основателна причина. Този витамин осигурява огромен стимул за нормалното функциониране на организма, като специфичният му принос се изразява най-вече в укрепването на имунната система, както и в други специфични функции, които ще прочетете по-долу в текста.
Тъй като витамин D3 е един от най-големите съюзници в поддържането на добро здраве сред всички витамини, неговият прием се препоръчва и от лекарите, особено през есента и зимата, когато този витамин е дефицитен.
Витамин D3 е най-достъпният от витамините D. Той е специфичен в много отношения, особено в естествения си и първичен източник, който не е храната, а кожата, която се създава под въздействието на слънчевата светлина, която тялото ни абсорбира през слънчевите дни.
Именно поради тази причина тялото усвоява най-много витамин D3 през пролетта и лятото, докато през зимата предлагането на този витамин е ограничено. Не можем да си набавим достатъчно витамин D чрез храната, затова лекарите препоръчват да си набавяме този витамин под формата на добавки.
Препоръчителното дневно количество витамин D3 е около 600 IU, въпреки че това зависи от възрастта на човека. За бебета до една година са достатъчни 400 IU на ден, докато за деца и възрастни 600 IU е напълно нормална дневна доза витамин D3. Хората на възраст над 60 години се нуждаят от около 800 IU на ден.
Предозирането с витамин D е рядко, но се случва и последствията, макар и да не са опасни, могат да бъдат неприятни. Предозирането на витамин D3 се проявява чрез диария, главоболие, гадене, повръщане, дисбаланс на калций и фосфор, неправилен сърдечен ритъм и подобни симптоми.
Витамин D и имунната система
Витамин D, освен че е от решаващо значение за поддържането на здравето на кожата, е жизненоважен за защитната система на тялото, т.е. за придобиване на силен имунитет, който ни предпазва от вируси и лоши бактерии, които застрашават здравето ни. Научните изследвания разкриват, че Т-клетките, които са ключовите носители на имунната система, зависят предимно от витамин D, който стимулира тяхното активиране.
Ако нивото на витамин D3 в тялото е ниско, Т-клетките остават латентни и не успяват да се активират и защитят тялото срещу инфекции, поради което болестите и слабостта се проявяват с пълна сила. Така витамин D3 е един от най-важните активатори на имунната система и следователно важна предпоставка за защита срещу заболявания.
Витамин D3 като профилактика на различни заболявания
Витамин D3 е важен защитен механизъм на тялото и служи като отлична превенция на сериозни заболявания като сърдечно-съдови заболявания, астма, някои форми на рак (рак на дебелото черво, простатата и гърдата), множествена склероза, диабет, деменция и сериозни нарушения на имунната система .
Ниските нива на този витамин увеличават риска от развитие на тези заболявания, като това е особено важно за превенцията на диабета, което е доказано от множество изследвания на тази тема. А именно, доказано е, че витамин D, освен че стимулира секрецията на инсулин в панкреаса, действа и върху мускулите и мастните клетки, като намалява инсулиновата резистентност.
Регулирайки нивото на калций в клетките, витамин D3 допринася за по-доброто действие на инсулина в самата клетка, а с това и за контрола на риска от диабет.
Какви храни съдържат витамин D3?
Въпреки че храната не е достатъчен източник за получаване на необходимата доза витамин D през деня, тя все пак е необходима. Има много малко храни, които съдържат витамин D3, но дори те са приемливи и подходящи за ежедневна консумация, което улеснява снабдяването на организма с този необходим витамин. Храните, богати на витамин D3, са рибата, млечните продукти и рибеното масло.
Витамин D3 подобрява настроението
Слънчевият витамин има огромно влияние върху настроението. Следователно, ако ви липсва витамин D3 в големи количества за дълъг период от време и изпитвате тъга, която не можете да отдадете на някаква конкретна причина, тогава проблемът е в недостатъчната секреция на хормоните, отговорни за настроението.
Този хормон се нарича серотонин или "хормонът на щастието", а витамин D3 е отговорен за неговото стимулиране, наред с други неща. Освен това сигурно сте забелязали, че ви липсва слънчевата светлина през зимните дни и че се чувствате много по-добре, когато настъпят първите дни на пролетта, а с тях и слънцето.
Затова трябва да компенсирате липсата на витамин D3 чрез добавки и храни, богати на този витамин. Витамин D3 се счита за витамин за здравето на жените, който регулира хормоналните промени, които настъпват с течение на времето.
Цинк
Цинкът е един от най-важните минерали за нашето тяло, който се намира в много малки количества в тялото, но независимо от това е много важен за нормалната функция на тялото и неговият дефицит може да причини много последствия.
Най-много цинк има в мозъка, мускулите, костите, бъбреците, черния дроб, простатата и очите. Цинкът изпълнява няколко важни роли в нашето тяло, а именно:
- растеж и развитие на нови клетки в тялото, участва в процеса на синтез на протеини и ДНК и колаген, подобрява мозъчната функция, стимулира производството и секрецията на инсулин в панкреаса.
- След това ускорява зарастването на рани, укрепва имунната система (спомага за узряването на Т-лимфоцитите), съкращава продължителността на вирусните инфекции, влияе върху растежа и развитието на репродуктивните органи, помага за намаляване на холестерола, намалява усвояването и отлагането на тежки метали в тялото като олово и кадмий.
Цинкът е един от микроелементите, от които се нуждаем в малки количества. В тялото има 1,3 - 2,3 g, като се намира основно в клетките и е най-концентрираният вътреклетъчен микроелемент. Най-голямо количество цинк в организма се намира в ретината и мъжките репродуктивни органи, а в значителна степен се намира и в костите и мускулите. Усвояването на цинка е лошо и повечето цинк се абсорбира в тънките черва.
Цинкът е мощен имунен съюзник
Поддържането на имунитета е само едно от многото полезни ефекти на цинка, който участва в дейността на повече от 300 ензима, вещества, които позволяват биохимичните процеси в тялото. Цинкът, заедно с витамин С, е много мощен съюзник в борбата срещу настинки и грип.
Цинкът действа чрез укрепване на имунната система. Важен е за синтеза на ДНК, необходим е за заздравяване на рани и запазване на вкуса и обонянието. Той също така насърчава нормалния растеж и развитие, особено по време на бременност, детство и юношество. Смята се, че една от най-важните роли на цинка е неговият ефект върху имунната система.
А именно, цинкът влияе върху образуването и активирането на Т-лимфоцитите, белите кръвни клетки, които са важни в борбата с инфекциите. Когато суплементацията с цинк се извършва при хора с ниски нива, броят на Т-лимфоцитите в кръвта се увеличава, както и способността за преодоляване на инфекции.
Изследванията подкрепят употребата на цинк при настинки, тъй като резултатите досега показват, че приемането на допълнителни количества цинк може да съкрати продължителността и тежестта на настинките.
Симптоми на дефицит на цинк: суха и груба кожа, безжизнена коса, чупливи нокти, бели петна по ноктите, отслабени сетива за вкус и обоняние, загуба на апетит и тегло, намалена адаптация на очите към тъмното, диария, чести инфекции, трудно заздравяване на рани, кожни раздразнения и заболявания като дерматит и акне.
Природни извори на цинк
Най-добрият естествен източник на цинк е месото (включително червено месо, особено говеждо, пуешко и др.), риба и други морски дарове, особено стриди и други миди, раци и риба тон. Смята се, че вегетарианците са изложени на риск от лек дефицит на цинк.
Значителни източници на цинк са млякото и млечните продукти, яйцата и пълнозърнестите храни. Въпреки че приемът на цинк от растителни храни е много по-нисък от тези от животински произход, растителните източници на цинк определено се препоръчват:
- ядки, грах, боб, соя и соево сирене тофу, бирена мая, пшеница, тиквени и други семена. Диетата определено трябва да бъде обогатена с възможно най-различни плодове и зеленчуци, които също съдържат цинк. Препоръчителните дневни стойности на цинк зависят от възрастта и пола на човека.
Витамин С
Благоприятните ефекти на този витамин върху здравето са наистина многобройни и разнообразни. Най-известното му действие е имуностимулиращо, тоест компонент, който ни помага много по-лесно да преодоляваме настинките и грипа. Освен това витамин С е много мощен антиоксидант.
Антиоксидантите са защитен механизъм на тялото срещу свободните радикали – вредни компоненти, които постоянно се произвеждат като метаболитен отпадък в тялото и увреждат окислително различните му клетки и тъкани. Организмът има механизми да произвежда определен процент от нужните му антиоксиданти, но като цяло зависи от приема.
Постоянното оксидативно увреждане води до процеси на хронично възпаление или възпаление, което в дългосрочен план е една от основните причини за развитието на хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания, злокачествени заболявания и др.
Това антиоксидантно свойство на витамин С му позволява да намали общото възпаление в различни части на тялото, като по този начин допринася за по-добро здраве на мозъка, кожата, очите и намалява окислителното увреждане на "лошия" LDL холестерол, което предпазва от артериосклероза. В допълнение, витамин С участва в метаболизма на синтеза на невротрансмитери и колаген.
Най-добрите източници на витамин С в храната: чушки, които имат три пъти повече от портокалите, цитрусови плодове като лимони, портокали, лимони, домати, горски плодове като ягоди, малини, къпини, касис, боровинки, горски плодове, броколи, спанак, картофи, зеле, други листни зеленчуци, карфиол, магданоз, киви.
Има определени количества от този витамин в повечето пресни храни. По този начин умереното, но редовно похапване на прясна храна никога няма да ни остави в дефицит на този витамин. В допълнение, такава храна ще ни осигури редица други основни микроелементи.
Витамин С е водоразтворим, така че трябва да се приема ежедневно. Дневните препоръчителни количества от този витамин са от 65 до 90 мг, а количества до 2000 мг се считат за напълно безопасни.