Оказва се, че пластмасовата дъска за рязане , която много от нас имат в кухнята си, всъщност е доста опасна. И това не е шега. Факт е, че сме свикнали, че подобно нещо и толкова прост и познат продукт просто не може да ни навреди. Но учените са категорични: дъските трябва да бъдат изхвърлени и заменени с нещо по-надеждно и безвредно.
Пластмасова дъска за рязане
Пластмасовата дъска е най-лошият вариант за ежедневна употреба. Преценете сами. Ние използваме дъска за рязане буквално за всичко: рязане на месо, зеленчуци, риба, билки, сирене. И така нататък. Това е един от основните инструменти в кухнята. Но поради постоянната употребаИ някои производители го правят по този начин специално, така че продуктите да не се плъзгат.
Защо това е опасно? Факт е, че дори и най-старателните хора често не измиват добре повърхността на дъската от полепналата по нея мръсотия. Там се натрупват тънки микрослоеве. И това е достатъчно, за да се размножават различни видове бактерии върху тях.
Но това е само върхът на айсберга. Много учени говорят за опасността от доста време, но всички вече са свикнали с това и никой не обръща внимание на думите им.
Експериментите са проведени върху мишки. Те са били хранени с намалено количество пластмаса, която може да влезе в човешкото тяло през цялата година. И ето резултатите. Дори микродози от нарязана пластмаса могат да имат сериозни последствия. Например, поради бисфенол А (BPA), присъстващ в този материал , някои мишки развили затлъстяване, хормонален дисбаланс и дори ракови тумори. Не е справедлива цена за евтини кухненски прибори.
В същото време за изследването бяха взети голямо разнообразие от пластмасови дъски от всички ценови сегменти. Пластмасата си е пластмаса. Няма значение дали струва по-малко или повече. За живите организми това е отрова.