Печено агнешко - класиката за наближаващите Великден и Гергьовден! На всички ни обаче се е случвало месото да не се сготви правилно и в резултат вместо крехко и сочно печено да ядем... суха подметка! Е, край с неуспешните опити! Ние имаме за вас рецептата за най- крехкото Агнешко печено - толкова вкусно и нежно, че буквално се къса на конци и се топи в устата.
Крехко Агнешко печено
Продукти:
- агнешко бутче сос кост (приблизително 3,5-4 кг)
- 10 скилидки чесън или повече (нарязани)
- 2 глави лук (на четвъртинки)
- 3-4 чаени лъжички сол (приблизително половин чаена лъжичка за всеки 400-500 г месо)
- смлян черен черен пипер
- 2 стръка розмарин
- 1 чаша вода
- 1/3 чаша лимонов сок или повече
- 1/4 чаша зехтин (3-4 супени лъжици зехтин)
- 2 чаени лъжички изсушен риган или повече
Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 градуса. Поставете месото в подходяща тава и го надупчете с остър нож.
2. Овкусете го добре със сол, черен пипер и сух риган, полейте го с лимонов сок и зехтин, като не забравяйте и долната страна.
3. В дупките сложете парченца чесън, като около месото в тавата можете да сложите колкото искате. Добавете също стръкове розмарин (цели) и две глави лук, нарязани на четвъртинки.
4. Налейте чаша вода в тавата (колкото да покрие повърхността и да не изсъхва).
5. Покрийте първо с хартия за печене, а след това с алуминиево фолио и печете 3-4 часа на по-ниска температура или колкото е необходимо.
6. Проверете дали е добре изпечено: когато го набодете с вилица, трябва да е много меко и да се отделя от костта.
7. Махнете фолиото и оставете на горния нагревател да хване коричка. Внимавайте да не изгорите месото по време на последната стъпка.
Да ви е сладко!