Яденето на определени храни може да повлияе на здравето на сърцето. Досега няколко проучвания показват, че диетата в средиземноморски стил, богата на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, здравословни мазнини, ядки и семена, е полезна за здравето.
Диетоложката Виктория Тейлър за Business Insider открои няколко храни, които имат положителен ефект върху сърцето и се препоръчва да се консумират по-често в диетата. Освен че са полезни за здравето на сърцето, тя посочи и че те са по-достъпен вариант в сравнение с подобни храни.
Замразен грах
Диетоложката съветва във фризера винаги да има торба със замразен грах. „ Грахът е евтин, без отпадъци и не изисква допълнителна подготовка, освен варенето му “, казва Тейлър. Тя добави, че грахът е добър източник на растителни протеини и също така съдържа витамин С, който помага за защитата на клетките и ги поддържа здрави.
Те също така съдържат фибри, които според Тейлър могат да „помогнат за намаляване на усвояването на холестерола в тялото“.
Фъстъци
Фъстъците са идеален вариант за всички, които искат по-здравословна алтернатива на бисквитките или сладкишите, но е важно да се консумират умерено, посочва диетологът. Несолените фъстъци без черупки са богат източник на ненаситени мазнини, особено мононенаситени мазнини, и съдържат фибри, протеини и набор от витамини и минерали, необходими за балансирана диета, добавя Тейлър.
Рапично масло
Друга храна, която диетологът посочи, е рапичното масло. Като причина, поради която рапичното масло е добър вариант, тя посочва, че е добър вариант за здравето на сърцето, особено за тези с ограничен бюджет.
„ Рапичното масло съдържа главно мононенаситени мазнини, които помагат за защита на сърцето, като поддържат добри нива на HDL холестерол, като същевременно понижават нивата на лошия LDL холестерол в кръвта “, обясни тя.