Приготвянето на тези Хрупкави сусамени гевреци наистина е много лесно, буквално всеки може да направи тази рецепта сам у дома. Става сравнително бързо, защото тестото втасва само веднъж, около час.
Но и този процес може да се ускори, като загреете фурната на 50 градуса и сложите омесеното тесто в нея да втаса за около 25-30 минути. Ето какво е необходимо:
Снимка: YouTube
Хрупкави сусамени гевреци
Продукти:
- 300 мл топла вода
- 1 ч. ч. захар
- 1,5 ч. л. суха мая (5 г или половин пакетче)
- 2 с. л. олио
- 550 г брашно (Тип 400, меко)
- 1 ч. л. сол
И ОЩЕ:
- 100 г сусам
- 80 мл хладка вода
- 1 ч. л. мед или 1/2 с.л.
Приготвяне:
В дълбока купа се слагат 300 мл топла вода (не вряла, а хладка), 1 чаена лъжичка захар, 1,5 чаени лъжички суха мая и две супени лъжици олио. Разбъркайте добре, докато всички съставки се разтворят и изравнят.
Снимка: YouTube
След това към течните съставки постепенно добавете 550 г брашно, смесено с пълна чаена лъжичка сол.
Снимка: YouTube
Отначало бъркайте с лъжица или шпатула, докато се поемат течностите, а когато добавите останалото брашно, месете на ръка. Месете докато тестото спре да лепне по ръцете ви и започне да се отделя от стените на купата.
Така омесеното тесто се покрива с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса за около час – час и 15 минути, докато удвои обема си.
Можете да съкратите този процес, ако поставите тестото в загрята фурна, както описахме в началото. Важно е тестото да втаса добре.
След това пригответе сместа, в която ще се мажат гевреците: в дълбока и широка чиния сложете 80 мл хладка вода и разтворете в нея една чаена лъжичка мед, а в друга чиния изсипете 100 г сусам.
Снимка: YouTube
Втасалото тесто се премесва за кратко върху леко набрашнена работна повърхност, колкото да се оформи на руло и се разделя на 8 равни части.
Снимка: YouTube
Всяка част разточете с помощта на длани на фитил с дължина 40-50 см, след което съединете краищата, за да се получи пръстен.
Снимка: YouTube
Така приготвените гевреци се накисват първо в разтвора от вода и мед, а след това в сусама.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Целият геврек трябва да бъде покрит със сусам, от всички страни. Готовите гевреци се нареждат в тава, застлана с хартия за печене.
Снимка: YouTube
Сложете четири геврека в една голяма тава на фурната, така ще ги печете на два пъти. Загрейте фурната на 200 градуса, след което печете гевречетата около 20 минути, докато се зачервят хубаво.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube