Ако искате козунакът ви да е мек, сочен и богат на конци, опитайте тази рецепта: Битолски козунак

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Ако искате козунакът ви да е мек, сочен и богат на конци, опитайте тази рецепта: Битолски козунак
Ако искате козунакът ви да е мек, сочен и богат на конци, опитайте тази рецепта: Битолски козунак
admin
Добавена от: admin
584468
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

40 гр. прясна мая
170 гр. захар
щипка сол
2 ванилии
3 яйца
портокалова кора
по желание - махлеб
80 гр. маргарин
4 супени лъжици олио
120 мл хладко прясно мляко
около 600 гр. брашно
За намазване:
1 жълтък
2 супени лъжици прясно мляко

Каквото и да кажем за тази рецепта за козунак, все ще е малко. Затова най-добре сами се убедете в резултата, като го приготвите у дома за празника. 

В 50 мл хладко мляко се захваща маята с малко захар и брашно. Оставя се да се активира 10-15 мин. Отделно захарта се разтваря в останалото хладко мляко заедно с маргарина и ванилиите. Активираната мая се поставя в пластмасова купа, добавя се охладеното мляко със захарта, прибавят се олиото, предварително разбитите яйца и бавно се добавя брашното. Първо се бие с миксер с бъркалките за тестото, а след това на ръка. Вътре се настъргва и портокаловата кора и по желание се добавя махлеб. 

битолски козунак

битолски козунак 1
Тестото трябва да се меси повече време, като по този начин ще стане еластично и ще има повече конци. Готовото тесто се покрива с фолио и с кухненска кърпа, и се оставя на топло място за 2-3 часа (може и повече) 
След като тестото хубаво втаса, се премесва още веднъж с намазнени ръце (това е много важно и не бива да се пропуска) и отново се покрива с кухненска кърпа. Оставя се да втаса повторно още 1-2 часа. Втасалото тесто се поставя върху намазнен плот и се разделя на 6 части, но не се премесва. От топките тесто се оформят фитили с намазнени ръце, от които се сплитат плитки. По желание в тестото могат да се добавят накиснати в ром (и отцедени) стафиди, други сушени плодове, шоколад или каквото предпочитате. 

Оформените плитки се поставят в намазана с масло и поръсена с брашно форма и се оставят да втасат отново. Намазват се с разбит с малко мляко жълтък и се пекат в предварително загрята фурна на 160 градуса 30-тина минути. Не бива да се препичат, понеже така козунаците ще останат сухи. Ако бързо се зачервят отгоре, се покриват с алуминиево фолио или хартия за печене. 

битолски козунак 2

Козунаците по тази рецепта са меки, сочни, богати на конци 
Правила за козунак, богат на конци: 
Втасването е много важно, тестото трябва да втасва дълго време, тъй като съдържа голямо количество захар и надигането му е бавно. 
Премесването с масло (олио) или разтопен маргарин също е много важно за козунака и за повечето конци. 
Козунаците трябва да се пекат по-дълго време на по-слаба фурна, за да остане тестото много еластично - по този начин ще пусне достатъчно глутен и козунакът ще бъде мек и богат с конци 
В никакъв случай не бива да се препича, иначе ще остане сух и ще се рони. 
Дозата е за две плитки от около 35 см.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft