Мойте Рецепти
Каквото и да кажем за тази рецепта за козунак, все ще е малко. Затова най-добре сами се убедете в резултата, като го приготвите у дома за празника.
В 50 мл хладко мляко се захваща маята с малко захар и брашно. Оставя се да се активира 10-15 мин. Отделно захарта се разтваря в останалото хладко мляко заедно с маргарина и ванилиите. Активираната мая се поставя в пластмасова купа, добавя се охладеното мляко със захарта, прибавят се олиото, предварително разбитите яйца и бавно се добавя брашното. Първо се бие с миксер с бъркалките за тестото, а след това на ръка. Вътре се настъргва и портокаловата кора и по желание се добавя махлеб.
Тестото трябва да се меси повече време, като по този начин ще стане еластично и ще има повече конци. Готовото тесто се покрива с фолио и с кухненска кърпа, и се оставя на топло място за 2-3 часа (може и повече)
След като тестото хубаво втаса, се премесва още веднъж с намазнени ръце (това е много важно и не бива да се пропуска) и отново се покрива с кухненска кърпа. Оставя се да втаса повторно още 1-2 часа. Втасалото тесто се поставя върху намазнен плот и се разделя на 6 части, но не се премесва. От топките тесто се оформят фитили с намазнени ръце, от които се сплитат плитки. По желание в тестото могат да се добавят накиснати в ром (и отцедени) стафиди, други сушени плодове, шоколад или каквото предпочитате.
Оформените плитки се поставят в намазана с масло и поръсена с брашно форма и се оставят да втасат отново. Намазват се с разбит с малко мляко жълтък и се пекат в предварително загрята фурна на 160 градуса 30-тина минути. Не бива да се препичат, понеже така козунаците ще останат сухи. Ако бързо се зачервят отгоре, се покриват с алуминиево фолио или хартия за печене.
Козунаците по тази рецепта са меки, сочни, богати на конци
Правила за козунак, богат на конци:
Втасването е много важно, тестото трябва да втасва дълго време, тъй като съдържа голямо количество захар и надигането му е бавно.
Премесването с масло (олио) или разтопен маргарин също е много важно за козунака и за повечето конци.
Козунаците трябва да се пекат по-дълго време на по-слаба фурна, за да остане тестото много еластично - по този начин ще пусне достатъчно глутен и козунакът ще бъде мек и богат с конци
В никакъв случай не бива да се препича, иначе ще остане сух и ще се рони.
Дозата е за две плитки от около 35 см.