Всички сме изпитвали нуждата да си полегнем веднага след като сме се нахранили. Изглежда обаче не само любовта към дрямката или умората след дълъг ден на работа ни примамва към съня - неочакваното внезапно доспиване се дължи и на храната, която сме хапнали малко преди това.
В тази статия ще ви запознаем с 9 храни, които несъмнено водят до сънливост:
Сред всички млечни продукти, твърдото сирене има най-силен релаксиращ ефект, като това се дължи на високото количество калций, което то съдържа.
Комбинацията му с крекери предизвиква сънлив ефект, тъй като въглехидратите засилват количеството триптофан в организма ни, който пък е гарант за емоционалния баланс и мисловна дейност.
И тук дрямката е повикана от посочения по-горе хормон на съня - триптофан, който в комбинация с богатото съдържание на магнезий в бадемите отпуска мускулното напрежение и ви кара да се чувствате сънени.
Киселината, съдържаща се в сьомгата, рибата тон и други по-мазни риби, понижава стресовите хормони в кръвта, а повишава продукцията на мелатонин в организма и желанието да се свиете на кълбо и да заспите.
Захарта, калцият и магнезият, съдържащи се в бананите, засилват количеството триптофан.
Черешите и по-точно киселите имат богато съдържание на мелатонин. Шепа череши няма да ви направи сънени със сигурност, за разлика от чаша сок от череши, която ще ви приспи за отрицателно време.
Лайката е богата на глицин - хормон със слаб приспивателен ефект, който успокоява мускулите и нервната система, с доказано въздействие върху подобряване на качеството на съня. След чаша чай определено се чувстваш по-спокоен и освободен от напрежението.
Като добавка към триптофана, тиквените семки съдържат здравословно количество цинк и магнезий. Тази комбинация успокоява, релаксира и засилва желанието за 5-минутна дрямка.
Белият ориз има висок гликемичен индекс, който определя степента на повишаване на кръвната захар след консумация на определена храна и довежда до сънливост от 3 до 4 часа след като сте се нахранили. Изследвания показват, че жасминовият ориз има по-силно въздействие върху съня от останалите видове ориз.
За разлика от бадемите, орехите съдържат по-ниско ниво триптофан, но пък си имат свой собствен източник на мелатонин - хормон, използван като средство за подобряване на съня и регулиращ цикъла бодрост-сън. Изследвания показват, че орехите повишават нивото на този хормон в кръвта и приспиват организма.