Ябълковият кекс е класика в печивата . Шарлот, американски ябълков пай или щрудел - както и да го наречете, комбинацията от ябълки и тесто винаги е успех. Пробвали ли сте това? Монашеска баница с ябълков пълнеж!
Името на печивото идва от състава на съставките. Освен това традиционната манастирска баница може да се приготви дори по време на пост и се прави на основата на чай. Леко модифицирахме рецептата, но десертът се оказва още по-вкусен! Опитай.
Съставки
Яйце 5 броя.
Захар 350 гр
Сол 1 ч.л.
сода 1 ч.л.
Лимонов сок 1 ч.л.
Бакпулвер 1 ч.л.
Ванилия 1 g
Канела 2 ч.ч.
Какао на прах 2 ч.ч.
Пшенично брашно 350 гр
Слънчогледово олио 150 гр
Ябълка 1 кг
Подготовка
Разбийте добре яйцата със захарта, солта и ванилията до пухкаво бяло. След това добавете растително масло и разбийте за известно време.
Добавете канела и какао към тестото, пресейте брашното и бакпулвера. Разбъркайте тестото до гладкост, като внимавате да поддържате ефирна консистенция. Угасете содата с лимонов сок и добавете към тестото, разбъркайте.
Обелете ябълките и нарежете на средни кубчета, като отстраните сърцевината. Прехвърлете парчетата в тестото и разбъркайте.
Намажете форма за печене с масло, поръсете леко с брашно или какао, залейте тестото с ябълки. Печете 50-60 минути при 180 ° С.
По желание можете да добавите към тестото не само ябълки, но и ядки, стафиди или други сушени плодове . Проверете готовността на кекса с клечка за зъби или кибрит. Ако дървената пръчка е суха, кексът определено може да бъде изваден, охладен и поставен на масата!