Ако обичате да ви е сочно, не търсете друга рецепта! Баба ми го правеше вместо баклава - Сиропиран орехов сладкиш с грис:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ако обичате да ви е сочно, не търсете друга рецепта! Баба ми го правеше вместо баклава - Сиропиран орехов сладкиш с грис:
Ако обичате да ви е сочно, не търсете друга рецепта! Баба ми го правеше вместо баклава -...
2228
Източник: За Жената
Ако обичате да ви е сочно, не търсете друга рецепта! Баба ми го правеше вместо баклава - Сиропиран орехов сладкиш с грис:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако харесвате сочните сладкиши, то този определено ще ви грабне от първата хапка! Хрупкави орехи, сочен блат, пропит със сладък сироп и нежно съчетание между какао и ванилия! Моята баба го приготвяше вместо баклава, за да не ни "накъртва" от сладост и мога смело да кажа, че е даже по-вкусен от баклавата! Опитайте този сиропиран орехов сладкиш с грис по старата рецепта на баба:

сиропиран орехов сладкиш

Снимка: YouTube

Сиропиран орехов сладкиш с грис

Необходими продукти за 1-во тесто: 

  • 5 яйца
  • 5 с. л.
захар
  • 2,5 с. л. грис
  • 2,5 с. л. брашно
  • 70 г настърган шоколад
  • 200 г смлени орехи
  • Необходими продукти за 2-то тесто: 

    • 5 яйца
    • 5 с. л. захар
    • 2,5 с. л. грис
    • 2,5 с. л. брашно

    За сиропа:

    • 750 г захар
    • 800 мл вода
    • 1 лимон

    Начин на приготвяне: 

    За първото тесто разбийте добре яйцата и захарта. Добавете останалите съставки една по една, след което всичко се разбърква добре.

    яйца със захар

    Снимка: YouTube

    Изсипете тестото в намазнена и набрашнена тава 22х37 и печете на 200 градуса около 10 минути, само докато се зачерви.

    кафяво тесто

    Снимка: YouTube

    През това време разбиваме яйцата със захарта за второто тесто, добавяме брашното и гриса и разбъркваме. Залейте със сместа полуизпеченото тесто и доизпечете сладкиша.

    бяло върху черно тесто

    Снимка: YouTube

    Сварете сироп от захар, вода и нарязан на кръгчета лимон (не дълго, няколко минути). Горещият сладкиш се залива с горещия сироп.

    сироп от захар

    Снимка: YouTube

    орехово реване

    Снимка: YouTube

    Отгоре се поръсва със счукани орехи.

    грис сладкиш

    Снимка: YouTube

    орехов сладкиш с грис

    Снимка: YouTube

    Да ви е сладко!

    сладкиш с орехи и грис

    Снимка: YouTube

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft