Същността на диетата е да се ограничи консумацията на въглехидрати, особено на захар. Животинските мазнини трябва да се заменят с мазнини от растителен произход.
Естествено диетата трябва да се комбинира с физически занимания, макар това да не означава тежки и изморителни тренировки.
Препоръчително е диетата да се прилага поне 2 месеца. Тя не лишава организма от нищо важно. Разчетена е за 4 хранения, като последното е не по-късно от 18.00 часа.
Понеделник
Закуска - чаша кисело мляко (може айран), малко парче хляб.
Втора закуска - 100 г каша от елда.
Обяд - 150-200 грама постно варено пиле, 1 ябълка, 2 пресни моркова.
Вечеря - първо чаша чай без захар, 100 г салата от пресни зеленчуци, подправена с растително масло.
Вторник
Закуска - чаша ябълков сок или компот от ябълки, 200 г прясно зеле, смесено с нарязан зелен лук на салата , подправена с растително масло.
Втора закуска - 150 г варено месо (по избор) без сол, 2 ябълки.
Обяд - зеленчукова супа, приготвена от всякакви зеленчуци, 200 г задушено от зеле с моркови, чаша айран.
Вечеря - 100 г варена риба, чаша чай без захар.
Сряда
Закуска - 1 варено яйце, чаша черно кафе, филийка препечен хляб.
Втора закуска - 200 г зеленчукова салата.
Обяд - 100 г печено говеждо месо със задушени моркови, 1 круша.
Вечеря - 100 г варено настъргано цвекло със сини сливи и малко парче варено месо, чаша ябълков сок.
Четвъртък
Закуска - 100 г каша от елда с 1 с. л. лъжица мед.
Втора закуска - 1 чаша айран.
Обяд - 1 наденичка без мазнини (може и варено месо), 150 г салата от пресни зеленчуци, подправена с растително олио.
Вечеря - 100 г варено риба, 2 малки варени картофа, чаша чай без захар.
Петък
Закуска - 100 г нискомаслена извара, чаша черно кафе без захар.
Втора закуска - 2 ябълки, една чаша портокалов или ябълков сок.
Обяд - зеленчукова супа, парче варено месо, 100 г пресни настъргани моркови, овкусени със зехтин
Вечеря - 100 г варено месо, 100 г задушено зеле, чаша чай без захар.
Събота
Закуска - 200 г зеленчукова салата, чаша черно кафе без захар.
Втора закуска - 1 чаша айран.
Обяд - 100 г варено бяло пилешко месо, 2 малки варени картофа, 1 ябълка.
Вечеря - 100 г варена риба, 100 г настъргано цвекло, чаша ябълков компот.
Неделя
Закуска - 1 варено яйце, 100 г кисело зеле.
Втора закуска - 150 г салата от пресни зеленчуци.
Обяд - зеленчукова или гъбена супа, малко парче черен хляб.
Вечеря - 150 г печено пиле, 1 круша, чаша чай без захар.