Пушачите , които не могат да отвикнат от този порок, трябва да приемат повече витамин С . Дневна доза от 1000 милиграма, витамин С, поддържа здравословното ниво на витамин Е , който е много важен за отбраната на белите дробове , от вредното въвеждане на дима от цигарите.
Витамин Е е антиоксидант , но дима от цигарите го превръща в материя, вредна за организма. Все пак с редовно въвеждане на витамин С, витамин Е в състояние да изпълнява своите функций.
Отлични източници на витамин С са чушките, зелето, лимон, киви и др.
Този витамин е чувствителен на светлина, въздух и температура, така че най-добър ефект се постига с използването на пресни, сурови хранителни стоки.
Около 25% витамин С, се губи с готвене, само за няколко минути. Същата загуба, възниква и при замръзяване и размразяване на зеленчуците и плодовете. При готвенето на 10-20 минути, се губи повече от половината витамин С.