Именно пролетта е сезонът с най-сериозните депресии, твърдят специалистите. Април и май са месеци на депресия, неврози и пролетна умора.
От друга страна хроничният стрес на работното място, води до трайно повишаване на кръвното налягане, твърдят канадски изследователи, провели 7-годишно проучване сред около 7000 души. Непрекъснато повишаващите се изисквания на работното място, късите срокове за изпълнение и липсата на достатъчно подкрепа от колегите са в основата на проблема. Това е и причината сърдечно-съдовите заболявания да се срещат все по-често сред хора на средна възраст, заемащи ключови и управленски постове.
Психическото здраве на съвременния човек е постоянно застрашено от фактори, предизвикани от динамичната среда, липсата на сигурност и неспособността да се приеме и реагира на настъпващите промени в обкръжаващия свят. Продължителният стрес води до множество здравни проблеми като: намаляване на имунитета, повишено кръвно налягане и сърдечносъдови болести, стомашно-чревни проблеми, затлъстяване, запек.
Споделяйте! Важното е да не задържате в себе си отрицателни емоции и да се опитате да осъзнаете станалото, съветват специалистите. Друга прекрасна възможност да преборите лошото настроение е да спортувате повече и да правите дълги разходки на слънце. Пресните плодове и зеленчуци са изпитани антидепресанти.
Отделяйте достатъчно време за пасивна и активна почивка – сън, спорт и туризъм, бани, музика и развлечения на въздух. Лекувайте навреме малките смущения, за да не прераснат те в хронични заболявания с трайно отражение върху самочувствието. Хранете се здравословно. Храни с доказано успокояващо действие при стрес са: зелето, карфиолът, гъбите, овесът, целината, лукът, чесънът, бананите, авокадото.
Когато използвате билкови продукти, предпочитайте екстрактите, тъй като те се усвояват пълноценно и лесно от организма. В някои билки като маточината и лавандулата има множество биоактивни вещества, които действат успокояващо и релаксиращо. Те притежават уникални качества да влияят укрепващо на нервната система и да я предпазват от отрицателните последствия от стреса. Особено ценна за „нервите“ е ашвагандата, която балансира, премахва тревожността и помага на организма в състояние
В някои билки могат да се открият множество активни вещества, които имат пряко отношение към правилното функциониране на нервната система. Такива са билките маточина, ашваганда и лавандула. Те притежават уникални качества да ни предпазят от отрицателните последствия от стреса и да ни помогнат да сме по-адаптивни спрямо променящите се външни условия.
Билката маточина е добре позната в традиционната българска медицина като ефикасно средство за успокояване на нервната система. Действа положително за лечение на нервни нарушения – неврози, сърдечни неврози, ускорено сърцебиене, мигрена, храносмилателни смущения с неврогенен произход. Прекрасно успокоява, отстранява депресия и меланхолия, премахва стрес, напрежение, страх и безпокойство. Маточината действа успокояващо и на стомаха – стимулира процесите на храносмилане, подтиска гаденето и повръщането.
Лавандулата е друга широкоразпространена на територията на страната ни билка. Благодарение на изключителните успокояващи качества на българската лавандула, в България се засаждат огромни лавандулови плантации с цел износ на реколтата. Прилага се срещу нервно напрежение и безпокойството, спомага за общото отпускане на организма.
Славеща се като билка на младостта, Ашвагандата е ценена заради способността си да успокоява ума и да възстановява силите на организма. Тя помага на тялото да се справи с външни негативни въздействия и вътрешни напрежения като стрес и тревожност.