В лабораторни изследвания е установено, че гените, които са свързани с храненето, а не със самата диета, са основна причина за отклонение на метаболитните процеси , които влияят на теглото. Това спомага да обясним, защо някои диети добре функционират в някоя възраст, това ни подсказва, че в бъдеще диетите трябва да се персонализират, т.е. според нашите гени, а не по външния вид.
"Няма решение от типа" един размер подходящ за всички ", казва Д-р Лаура Рийд, изследовател на отдела по генетика в Университета на Северна Калифорния. "Всяка възраст има прост набор генетични и околни фактори, които допринасят за тяхното метаболитно здраве, а ние като общество, би трябвало да спрем да търсим" ултимативно лекарство ", отколкото да започнем да приемаме, че това е сложен проблем, който има различни решения за всяко лице "
За да се стигне до това откритие, учените проучили 146 различни гени на жени, които били на различни диети (хранителна балансирани, ниско калорични, с високо ниво на захар и високо ниво на мазнини). Изследователитеизмервали различни метаболитни свойства на всяка група, включително и телесно тегло. Жените в някои генетични линии са много податливи на диета, така че това се е отразило на промените в телесното тегло, докато при останалите дами и техните генетични линии не са показали промяна в теглото през други диети или взаимодействие между генотипа и храненето. Резултатите показват, че самата диета направила малък принос в цялата вариация, докато генотипа на взаимодействието с диетатата има голям принос. Това изследване показва, че някои хора могат да изпълнят своята цел, ако променят хранителните навици, докато същата промяна при други няма да има почти никакво действие.