Въпреки че природата е неумолима и промените в тялото с възрастта са неизбежно явление, има лесни начини за подобряване на състоянието на тялото.
При жените след 40-годишна възраст метаболизмът се забавя, така че отслабването е много по-трудно. Експертите твърдят, че само една подправка е достатъчна, за да има голяма разлика.
Лютият пипер (наричан още кайенски пипер ) съдържа капсаицин, вещество, което стимулира ускоряването на метаболизма, а за постигане на ефект е достатъчна само една щипка.
Ето само някои от ползите от редовната консумация на лют пипер:
Ускорява метаболизма
Доказано е, че капсаицинът повишава телесната температура и ускорява храносмилането и загубата на мазнини. Храните, богати на протеини (месо, риба, пиле...) се усвояват по-бързо, когато към тях се добави поне малко лют червен пипер.
Някои лекари твърдят, че редовната консумация на пикантни/люти храни в малки количества предотвратява стареенето и укрепва имунитета.
Намалява чувството на глад
Доказано е, че капсаицинът намалява глада, което означава, че ще ядете по-малко през целия ден.
Понижава кръвното налягане
Множество изследвания показват, че капсаицинът понижава кръвното налягане.
Подобрява храносмилането
Кайенският пипер може да подобри здравето на храносмилателната система и да намали риска от стомашни язви.