Първото място при избора на месо трябва да се даде на заешкото месо. Това месо има рекордно количество протеини и най-важното е, че заешкото месо се усвоява с 90 процента, за разлика от други видове месо.
Второто място е заето от птиче месо, по-специално пилешко. Пилешкото е лесно смилаемо, така че се препоръчва за тези, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт. Това месо е с ниско съдържание на холестерол и мазнини. Най-диетичната част са пилешките гърди, а пилешката кожа е най-мазната част от трупа, така че много хора просто я отстраняват при готвене.
По принцип оценката на полезността на месото е доста относителна, тъй като всеки вид месо е полезно по свой начин. Има митове, че свинското месо е шампион по съдържание на холестерол, но всъщност има половината холестерол от маслото и три пъти по-малко от кокошите яйца. Тъй като това месо е много калорично, се препоръчва да ядете повече през зимата и по време на тежки физически натоварвания, тъй като то перфектно възстановява силата. Когато купувате свинско месо, трябва да изберете по-малко мазни парчета. От всички видове месо говеждото е най-наситено с желязо, така че се препоръчва при дефицит на желязо в организма. Постното говеждо месо е лесно смилаемо, помага за поддържане на нормално ниво на киселинност и регулира цялата храносмилателна система.